Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • In English
  • Suomeksi
  • In English
  • Kirjaudu
Näytä aineisto 
  •   Etusivu
  • OSUVA
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt
  • Näytä aineisto
  •   Etusivu
  • OSUVA
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt
  • Näytä aineisto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Yhteiskuluttaminen paikallisessa ruokajärjestelmässä: case REKO

Rotko, Aino (2025-04-15)

 
Katso/Avaa
Uwasa_2025_Rotko_Aino.pdf (779.7Kb)
Lataukset: 


Rotko, Aino
15.04.2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2025041527539
Tiivistelmä
Kuluttajat eivät ole enää passiivisia asiakkaita, vaan aktiivisia toimijoita. He voivat tehdä tietoisia
valintoja, erityisesti silloin, kun he muodostavat yhteisöjä. Paikalliset ruokajärjestelmät antavat
tähän erinomaisen mahdollisuuden, sillä niissä kuluttajat pääsevät olemaan muutoksentekijöitä.
Paikallisissa ruokajärjestelmissä on yhteiskuluttamisen kanssa paljon yhtäläisyyksiä, joita tässä
tutkimuksessa tarkastellaan. Tutkimuksen tarkoituksena on analysoida ja tunnistaa, miten
yhteiskuluttaminen rakentaa paikallista ruokajärjestelmää, erityisesti REKO-ruokajärjestelmää.
Tutkimus toteutettiin lähestymistavaltaan kvalitatiivisena eli laadullisena ja tieteenfilosofialtaan
fenomenologis-hermeneuttisena.

Tutkimuksen teoriaosassa muodostetaan ymmärrys siitä, miten paikalliset ruokajärjestelmät ja
yhteiskuluttaminen linkittyvät yhteen. Tutkimukselle luodaan teoreettinen viitekehys, joka
kuvaa yhteiskuluttamista REKO-ruokajärjestelmässä. Viitekehys toimii pohjana empiirisen
aineiston analysoinnille. Tutkimuksessa käytettiin Organizing REKO -hankkeessa 20.2.2024 ja
29.5.2024 välisenä aikana kerättyä aineistoa, joka muodostui 21 haastattelusta. Haastattelut
toteutettiin puolistrukturoituina, ja ne tehtiin Vaasan ja Laihian REKO-renkaiden tuottajille,
kuluttajille ja ylläpitäjille.

Empiirisen aineiston avulla tunnistettiin REKOssa ilmeneviä yhteiskuluttamisen muotoja. Tämä
tehtiin tarkastelemalla REKO-toimijoiden sosiaalisia vuorovaikutustilanteita ja kategorisoimalla
ne hankintatilanteisiin, kaupankäyntitilanteisiin ja puhtaaseen yhteistyöhön. Lisäksi analysoitiin,
miten REKO-toimijoiden sosiaalisissa vuorovaikutustilanteissa näkyvät yhteiskuluttamiseen
ohjaavat motivaatiot, joita käydään läpi teoriaosassa. Näitä motivaatioita ovat yhteisöön
kuuluminen ja hedoniset arvot, kuten uusien ihmisten tapaaminen ja esineen hyödyntäminen
sosiaalisella tavalla.

Tutkimuksen keskeisinä tuloksina löydettiin, että paikallisia ruokajärjestelmiä, ja erityisesti
REKO-ruokajärjestelmää ei voida nähdä vain kaupankäynnin paikkana, vaan se on myös
sosiaalinen tapahtuma. REKOssa ihmiset tapaavat toisiaan, ovat sosiaalisessa
vuorovaikutuksessa keskenään ja kokevat yhteisöllisyyttä. On kuitenkin huomattava, että myös
paikallisissa ruokajärjestelmissä tapahtuu erityyppistä kuluttamista, mikä täytyy ottaa
huomioon niiden toiminnassa. REKOssa voidaan nimittäin nähdä tapahtuvan sekä yhteisöllistä
yhteiskuluttamista että kulutusmyönteistä yhteiskuluttamista. Tämä tarkoittaa, että osalle
kyseessä on sosiaalinen tapahtuma, jossa koetaan yhteisöllisyyttä, ja osalle taas vain ostopaikka.
Kokoelmat
  • Pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt [7867]
https://osuva.uwasa.fi
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste
 

 

Tämä kokoelma

TekijäNimekeAsiasanaYksikkö / TiedekuntaOppiaineJulkaisuaikaKokoelmat

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
https://osuva.uwasa.fi
Ota yhteyttä | Tietosuoja | Saavutettavuusseloste