Identifying the Dimensions of Dynamic Capabilities and Entrepreneurial Orientation for Success and Failure in Organizational Adaptation to Changing Environments
Juurinen, Emilia (2023-05-21)
Juurinen, Emilia
21.05.2023
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023052145649
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023052145649
Tiivistelmä
Organizations face continuous change within the business environment and organizations must adapt accordingly to unexpected external changes, like the Covid-19 pandemic. Organizations must keep and gain competitive advantage to remain relevant when facing change. Dynamic capabilities (DC) help organizations adapt to rapid change and reorganize both internal and external competencies, while entrepreneurial orientation (EO) determines the extent which an organization has entrepreneurial dimensions in its operations. Both DC and EO drive organizational adaptation when facing external change, hence the aim of the thesis is to explore the theories in this context. The probability of successful adaptation to sudden change is analyzed through DC and EO, and the theoretical dimensions that lead to failed adaptation are identified. Additionally, the aim is to determine how DC and EO appear in the data.
The objective of this thesis is to identify the dimensions of DC and EO that lead to successful adaptation and to identify the characteristics that organizations lack in failed adaptation in rapidly changing environments. The theoretical framework draws from the research streams of dynamic capabilities and entrepreneurial orientation in a change context. This thesis aims to discover similarities and differences between DC and EO in organizational adaptation process. The thesis focuses on the Finnish restaurant and hotel sector and the data is gathered through five expert interviews conducted using an unstructured interview approach. The interviews were analyzed by using the Gioia-method, and the data was compared with the literature review of this study.
There were identified five aggregated dimensions that lead to successful adaptation and four aggregated dimensions that lead to failure during rapid environmental change. The five found capabilities or dimensions leading to success are organizational change capability, innovation capability, leadership capability, cultural capability, and market stability. The four dimensions that relate failure are absence of leadership capability, organizational change rigidity, resource rigidity, and limited entrepreneurial culture. The findings indicate that managerial abilities affect greatly on successful adaptation and that leadership capabilities outweigh resource- based capabilities. The findings suggest that DC and EO have a positive impact on organizational adaptation amid change. Yritykset kohtaavat jatkuvaa muutosta liiketoimintaympäristössä ja odottamattomat ulkoiset muutokset, kuten Covid-19-pandemia, vaativat yrityksiä sopeutumaan vastaavasti saavuttaakseen vakauden ja kilpailuedun epävakaassa markkinaympäristössä. Dynaamiset kyvykkyydet (DC) auttavat yrityksiä sopeutumaan nopeisiin markkinaympäristön muutoksiin ja uudelleenjärjestelemään sekä sisäisiä että ulkoisia resursseja. Yrittäjämäinen orientaatio (EO) puolestaan määrittelee yrityksen kyvyn tunnistaa ja hyödyntää uusia mahdollisuuksia markkinaympäristössä. Molemmat DC ja EO tuovat tärkeää kilpailuetua ja edesauttavat yrityksen muutoskykyä nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella näiden kahden teorian merkitystä sekä tarkastella miten yritykset ovat sopeutuneet onnistuneesti ja epäonnistuneesti äkilliseen liiketoimintaympäristön muutokseen.
Tutkimus pyrkii määrittelemään sekä onnistuneen että epäonnistuneen muutoskyvykkyyden teoreettiset ulottuvuudet. Tarkoituksena on löytää ne ulottuvuudet ja dimensiot, jotka ovat hyödyllisiä yrityksille liiketoimintaympäristön muutoksessa. Tutkimusasetelma mahdollistaa myös niiden ulottuvuuksien tunnistamisen, jotka johtavat todennäköisesti yrityksen epäonnistuneeseen mukautumiseen nopeassa muutoksessa. Tutkimuksessa tarkastellaan miten DC ja EO ilmenevät tutkimusaineistossa. Lisäksi tunnistetaan teoreettiset erot DC:n ja EO:n välillä sekä selvitetään ne teoreettiset yhtäläisyydet, jotka edistävät yritysten sopeutumiskykyä. Tutkimus toteutetaan kvalitatiivisella tutkimuksella käyttäen epämuodollisia haastatteluja tiedonkeruun lähteenä. Haastattelut toteutettiin suomalaisille ravintola- ja hotellialan ammattilaisille. Haastattelut analysoidaan käyttäen Gioia-metodia ja tuloksia verrataan teoreettiseen viitekehykseen.
Tutkimusaineistosta käy ilmi, että viisi teoreettista ulottuvuutta eli dimensiota edesauttavat yrityksiä mukautumaan onnistuneesti liiketoimintaympäristön nopeaan muutokseen. Nämä ulottuvuudet ovat organisaation muutosjohtaminen, innovaatiokyky, johtamiskyky, kulttuurillinen kyvykkyys ja yrityksen markkina-aseman kestävyys. Tutkimusaineiston perusteella havaittiin myös neljä ulottuvuutta, jotka johtavat epäonnistuneeseen ympäristön mukautumiseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Nämä ulottuvuudet ovat johtamistaitojen puute, muutokseen sopeutumattomuus, resurssien joustamattomuus ja yrityskulttuurin puute. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että niin dynaamisilla kyvykkyyksillä kuin yrittäjämäisellä orientaatiolla on myönteinen vaikutus yrityksen sopeutumiskykyyn nopean muutoksen alla. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että erityisesti yrityksen johtamiskyvykkyydet edistävät yrityksen menestymismahdollisuuksia nopeassa muutoksessa resurssipohjaisten kyvykkyyksien sijaan. Tutkimuksen tulokset tuovat uusia näkökulmia olemassa olevaan kirjallisuuteen ja täten tukevat sitä.
The objective of this thesis is to identify the dimensions of DC and EO that lead to successful adaptation and to identify the characteristics that organizations lack in failed adaptation in rapidly changing environments. The theoretical framework draws from the research streams of dynamic capabilities and entrepreneurial orientation in a change context. This thesis aims to discover similarities and differences between DC and EO in organizational adaptation process. The thesis focuses on the Finnish restaurant and hotel sector and the data is gathered through five expert interviews conducted using an unstructured interview approach. The interviews were analyzed by using the Gioia-method, and the data was compared with the literature review of this study.
There were identified five aggregated dimensions that lead to successful adaptation and four aggregated dimensions that lead to failure during rapid environmental change. The five found capabilities or dimensions leading to success are organizational change capability, innovation capability, leadership capability, cultural capability, and market stability. The four dimensions that relate failure are absence of leadership capability, organizational change rigidity, resource rigidity, and limited entrepreneurial culture. The findings indicate that managerial abilities affect greatly on successful adaptation and that leadership capabilities outweigh resource- based capabilities. The findings suggest that DC and EO have a positive impact on organizational adaptation amid change.
Tutkimus pyrkii määrittelemään sekä onnistuneen että epäonnistuneen muutoskyvykkyyden teoreettiset ulottuvuudet. Tarkoituksena on löytää ne ulottuvuudet ja dimensiot, jotka ovat hyödyllisiä yrityksille liiketoimintaympäristön muutoksessa. Tutkimusasetelma mahdollistaa myös niiden ulottuvuuksien tunnistamisen, jotka johtavat todennäköisesti yrityksen epäonnistuneeseen mukautumiseen nopeassa muutoksessa. Tutkimuksessa tarkastellaan miten DC ja EO ilmenevät tutkimusaineistossa. Lisäksi tunnistetaan teoreettiset erot DC:n ja EO:n välillä sekä selvitetään ne teoreettiset yhtäläisyydet, jotka edistävät yritysten sopeutumiskykyä. Tutkimus toteutetaan kvalitatiivisella tutkimuksella käyttäen epämuodollisia haastatteluja tiedonkeruun lähteenä. Haastattelut toteutettiin suomalaisille ravintola- ja hotellialan ammattilaisille. Haastattelut analysoidaan käyttäen Gioia-metodia ja tuloksia verrataan teoreettiseen viitekehykseen.
Tutkimusaineistosta käy ilmi, että viisi teoreettista ulottuvuutta eli dimensiota edesauttavat yrityksiä mukautumaan onnistuneesti liiketoimintaympäristön nopeaan muutokseen. Nämä ulottuvuudet ovat organisaation muutosjohtaminen, innovaatiokyky, johtamiskyky, kulttuurillinen kyvykkyys ja yrityksen markkina-aseman kestävyys. Tutkimusaineiston perusteella havaittiin myös neljä ulottuvuutta, jotka johtavat epäonnistuneeseen ympäristön mukautumiseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä. Nämä ulottuvuudet ovat johtamistaitojen puute, muutokseen sopeutumattomuus, resurssien joustamattomuus ja yrityskulttuurin puute. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että niin dynaamisilla kyvykkyyksillä kuin yrittäjämäisellä orientaatiolla on myönteinen vaikutus yrityksen sopeutumiskykyyn nopean muutoksen alla. Tutkimustulokset viittaavat siihen, että erityisesti yrityksen johtamiskyvykkyydet edistävät yrityksen menestymismahdollisuuksia nopeassa muutoksessa resurssipohjaisten kyvykkyyksien sijaan. Tutkimuksen tulokset tuovat uusia näkökulmia olemassa olevaan kirjallisuuteen ja täten tukevat sitä.