Turning Points of Food/Waste : Tracing Actors, Relations and Practice-networks in a Retail Setting
Alhonnoro, Lotta (2020-02-18)
Alhonnoro, Lotta
Vaasan yliopisto
18.02.2020
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-476-906-8
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-476-906-8
Kuvaus
vertaisarvioitu
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tarkoitus on rakentaa systeeminen kuva ruokahävikistä vähittäiskaupan kontekstissa. Arviolta kolmasosa ruoasta päätyy hävikiksi. Tämä on niin ekologisesti, taloudellisesti kuin sosiaalisestikin kestämätöntä. Tarvitsemme välittömiä toimia, jotta ruokahävikin määrää ruokaketjussa saadaan vähennettyä. Tutkimus vastaa haasteeseen keskittymällä leipä- ja leipomotuotteisiin ja tuottamalla syvällistä ymmärrystä siitä, kuinka ruoasta tulee – tai ei tule – hävikkiä vähittäiskaupan kontekstissa. Samalla tutkimus lisää ymmärrystä toimijaverkkoteoriatutkimuksesta ja esittelee uuden, toimijaverkkoteoriaan perustuvan lähestymistavan käytänteiden tutkimukselle. Tutkimus sisältää kolme vertaisarvioitua tutkimusartikkelia.
Rakentuen toimijaverkkoteorialle kaksi ensimmäistä artikkelia avaavat kaksi erilaista näkymää ruokahävikkiin vähittäiskaupassa. Ensimmäinen artikkeli analysoi kaupan ruokahävikkiä ylensyönnin käsitteen kautta ja tarkastelee kuinka hävikki syntyy suhteissa. Toinen artikkeli analysoi ruokahävikkiä jaetun toimijuuden kautta. Artikkeli tuo esiin kuinka ei-inhimilliset toimijat ottavat osaa ruokahävikin syntyyn ja/tai vähenemiseen vähittäiskaupassa. Näiden tutkimusten pohjalta tarkastellaan ruokahävikin konseptuaalista luonnetta ja laatua. Lisäksi rakennetaan periaatteet toimijaverkkoteoriaan perustuvalle empiiriselle tutkimukselle.
Kolmas tutkimusartikkeli käsittelee mahdollisuutta laajentaa ja uudelleensuunnata käytäntötutkimusta sosiomateriaalisen toimijaverkkoteorian avulla. Toimijaverkkoteoriaa ja käytäntöteoriaa yhdistämällä luodaan sosiomateriaalinen, käytäntöverkkoihin perustuva lähestymistapa.
Johtamisen ja yhteiskunnan näkökulmasta tutkimus auttaa ymmärtämään ruokahävikin syntyä (vähittäiskaupassa). Huomio kiinnitetään potentiaalisen ruokahävikin johtamiseen.
Rakentuen toimijaverkkoteorialle kaksi ensimmäistä artikkelia avaavat kaksi erilaista näkymää ruokahävikkiin vähittäiskaupassa. Ensimmäinen artikkeli analysoi kaupan ruokahävikkiä ylensyönnin käsitteen kautta ja tarkastelee kuinka hävikki syntyy suhteissa. Toinen artikkeli analysoi ruokahävikkiä jaetun toimijuuden kautta. Artikkeli tuo esiin kuinka ei-inhimilliset toimijat ottavat osaa ruokahävikin syntyyn ja/tai vähenemiseen vähittäiskaupassa. Näiden tutkimusten pohjalta tarkastellaan ruokahävikin konseptuaalista luonnetta ja laatua. Lisäksi rakennetaan periaatteet toimijaverkkoteoriaan perustuvalle empiiriselle tutkimukselle.
Kolmas tutkimusartikkeli käsittelee mahdollisuutta laajentaa ja uudelleensuunnata käytäntötutkimusta sosiomateriaalisen toimijaverkkoteorian avulla. Toimijaverkkoteoriaa ja käytäntöteoriaa yhdistämällä luodaan sosiomateriaalinen, käytäntöverkkoihin perustuva lähestymistapa.
Johtamisen ja yhteiskunnan näkökulmasta tutkimus auttaa ymmärtämään ruokahävikin syntyä (vähittäiskaupassa). Huomio kiinnitetään potentiaalisen ruokahävikin johtamiseen.
Kokoelmat
- Väitöskirjat [514]