Käyttöpääomasyklin hallinnan vaikutus yrityksen kannattavuuteen : tarkastelussa suomalainen juomateollisuus - Ovaska, Lassi (My University, 2022)
Käyttöpääomaan ja sen hallintaan liittyviä tutkimuksia on tehty viime vuosikymmenten aikana runsaasti, ja monet näistä tutkimuksista lähestyvät aihetta kannattavuuden näkökulmasta. Yleisesti on todettu, että käyttöpääomalla on merkittävä vaikutus kannattavuuden ja kokonaisvaltaisen suorituskyvyn parantamisessa, sillä näiden kahden tekijöiden välillä on todettu olevan negatiivinen yhteys. Monet tutkimukset painottavat käyttöpääoman hallinnan merkitystä osana yritysjohdon päätöksentekoa, sekä korostavat miten yritysjohto pystyy päivittäisellä toiminnallaan kehittämään oman liiketoimintansa kestävyyttä. Tulokset ovat osoittaneet, että yritys- ja toimialakohtaisesti on löydettävissä optimaalinen käyttöpääoman taso, jolla kannattavuus selkeästi paranee, mutta se ei ole suinkaan samanlainen kaikissa tapauksissa. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää, millä tavalla käyttöpääomaan pystytään vaikuttamaan hallitsemalla käyttöpääomasykliä. Käyttöpääomasyklillä – joka koostuu myyntisaamisten, vaihto-omaisuuden sekä ostovelkojen kiertoajoista – mitataan kuinka tehokkaasti yrityksen käyttöpääomaan sidotut resurssit ovat käytössä. Pyrkimyksenä on lähestyä käyttöpääomasykliä sen eri komponenttien kautta, ja analysoida näiden komponenttien vaikutussuhteita toisiinsa nähden. Käyttöpääomasyklin ja sen eri komponentin lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, miten yrityksen koko, maksuvalmius ja liikevaihdon kasvu vaikuttavat yrityksen kannattavuuteen suomalaisissa juomateollisuuden yrityksissä vuosina 2015–2019. Kannattavuutta tutkielmassa mitataan kokonaispääoman tuottoasteen sekä käyttökateprosentin avulla. Tutkielman alussa esitellään tutkielman teoreettista viitekehystä, sisältäen niin käyttöpääoman ja sen tehokkuutta mittaavan käyttöpääomasyklin kuin myös eri komponentit, joista käyttöpääoma sekä käyttöpääomasykli rakentuvat. Aihetta tarkastellaan myös aikaisempien tutkimusten valossa. Tämän jälkeen aineistoa tarkastellaan tilastollisten analyysien avulla. Tulokset osoittivat, että käyttöpääomasyklin ja kannattavuuden välillä vallitsee tilastollisesti merkittävä negatiivinen riippuvuus. Negatiivinen riippuvuus viittaa siihen, että käyttöpääomasyklin lyhentyessä yrityksen kannattavuus kasvaa sekä päinvastaisesti sen pidentyessä, kannattavuus laskee. Tuloksissa oli havaintoja myös yrityksen koon ja käyttöpääomasyklin pituuden yhteisvaikutuksista suhteessa kannattavuuteen.
Keywords: kannattavuus; juomateollisuus; käyttöpääoma; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|