The Growth of Index Mutual Funds and Their Effect on Price Discovery - Louko, Iiro (My University, 2026)
The continuous shift from active investing to passive investing has brought up questions on its implications on market efficiency. Index funds have grown to be a dominant force in the asset management industry, thus bringing on concerns on whether this shift from active investing impairs the price discovery of stock prices which market efficiency depends on. This study examines the effects of index fund growth on market efficiency, with a focus on price discovery, via existing literature that focuses on the S&P 500 and the U.S. stock market. The literature review finds supporting evidence for multiple negative effects for market efficiency which are caused by passive investing, such as mispricing, herding, index inclusion effect, underreaction to fundamental information, and volatility and co-movement, which are all signs of impaired market efficiency. While there is broad support from the evidence, the literature is not unanimous, and some studies fail to find negative effects that passive investing has caused for market efficiency.

Jatkuva siirtyminen aktiivisesta sijoittamisesta passiiviseen sijoittamiseen on herättänyt kysymyksiä siirtymän vaikutuksista markkinoiden tehokkuuteen. Indeksirahastoista on tullut hallitseva voima varainhoitoalalla ja tämä herättää huolia siitä, heikentääkö tämä siirtymä aktiivisesta sijoittamisesta hintojen tehokasta muodostamista, johon markkinoiden tehokkuus perustuu. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan indeksirahastojen kasvun vaikutuksia markkinatehokkuuteen, keskittyen hinnanmuodostukseen, S&P 500-indeksiin ja Yhdysvaltain osakemarkkinoihin keskittyvän aikaisemman akateemisen kirjallisuuden avulla. Tämä kirjallisuuskatsaus löytää tukea useille markkinoiden tehokkuuteen vaikuttaneista passiivisen sijoittamisen haittavaikutuksista. Näitä ovat muun muassa virhehinnoittelu, laumasijoittaminen, indeksiin sisällyttämisefekti, alireagointi fundamentaaliseen informaatioon, sekä volatiliteetti vaikutukset ja osakkeiden hintojen yhteisliike. Nämä kaikki ovat merkkejä heikentyneestä markkinoiden tehokkuudesta. Vaikka todisteaineisto tukee laajasti johtopäätöksiä, aikaisempi kirjallisuus ei ole yksimielinen asian suhteen, eivätkä jotkut tutkimukset löydä todisteita passiivisen sijoittamisen negatiivisista vaikutuksista markkinoiden tehokkuuteen.
Keywords: mutual funds; index funds; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|