Pääomasijoittajien sijoitusprosessi ja kohdeyritysten arviointikriteerit - Eskola, Mikko (My University, 2003)
Tutkielman tavoitteena on löytää ne arviointikriteerit, joilla suomalainen pääomasijoittaja arvioi kohdeyrityksiä ja lopulta kelpuuttaa ne sijoitusportfolioonsa. Tutkimuksen kohteena olivat sekä alustavassa seulonnassa käytetyt että syvemmässä analyysissä käytetyt kriteerit. Nämä arviointikriteerit asetettiin tärkeysjärjestykseen ja pyrin myös erittelemään sijoittajien alakohtaisesta kokemuksesta johtuvat arvostuserot. Tutkielman tavoitteena on myös toimia tiedon lähteenä pääomarahoitusta hakeville yrityksille ja näin auttaa yrittäjiä parantamaan mahdollisuuksiaan saada pääomarahoitusta. Tutkielman lähdeaineistona olivat alaan liittyvät kotimaiset ja ulkomaiset julkaisut, sisältäen kirjallisuuden, lehtiartikkeleita ja verkkolähteitä. Teoriaosan ytimenä vaikutti Tyzoon Tyebjeen ja Albert Brunon jo vuonna 1984 julkaistu venture capital -arviointikriteerien pioneeritutkimus. Tutkielman empiriaosa koostui kyselystä, jonka vastaukset kerättiin Suomen pääomasijoitusyhdistys ry:n jäsenyhteisöjen pääomasijoittajilta sähköpostitse ja kirjeitse. Pääomasijoittajille suunnatussa kyselyssä saavutettiin erinomainen vastausprosentti, 56 prosenttia. Kerätylle aineistolle suoritettiin varimax-faktorianalyysi. Tyebjeen ja Brunon löytämästä viidestä ulottuvuudesta neljä oli selvästi löydettävissä kotimaisten pääomasijoittajien antamista vastauksista (markkinoiden houkuttelevuus, johdon ominaisuudet, ulkoisten uhkien vastustuskyky ja sijoitusten realisointimahdollisuudet). Ainoastaan tuotedifferointi ei noussut esille. Tärkeimmiksi arviointikriteeriksi arvioitiin markkinoiden kysyntä tuotteelle, yrittäjän johtamistaidot ja kohdeyrityksen mahdollisuudet fuusioon tai myyntiin ulkopuoliselle taholle. Pääomasijoittajien kokemustasolla ei todettu olevan merkittävää vaikutusta eri kriteerien arvostuseroihin.
Keywords: Pääomasijoittaminen; arviointikriteerit; sijoitusprosessi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|