Digitalisaatio suomalaisessa metsäteollisuudessa - Muhonen, Tiia (My University, 2017)
Digitalisaatio on ilmiönä hyvin ajankohtainen ja merkittävä, ja digitalisaation käsite tulee vastaan niin yritysten strategioissa kuin valtion hallitusohjelman tavoitteissakin. Kansainvälisellä tasolla katsottuna Suomi sijoittuu kärkipäähän erilaisissa digitalisoitumisen edellytyksiä mittaavissa vertailuissa, joten edellytykset digitalisaation hyödyntämiselle ovat olemassa. Monilla toimialoilla digitalisaatioon onkin jo erityisesti panostettu, mutta useiden selvitysten mukaan Suomen metsäteollisuus on yksi heikoimmin menestyneistä toimialoista digitaalista kehitystä tarkasteltaessa. Digitalisaation myötä sähköinen viestintä on heikentänyt graafisen paperin kysyntää ja metsäteollisuuden kannattavuutta länsimaissa, mutta eri tavoin hyödynnettynä digitalisaatio voi myös tuoda uusia liiketoimintahyötyjä Suomen metsäteollisuudelle. Työn tavoitteena oli tutkia, miten digitalisaatiota hyödynnetään ja millaista lisäarvoa se mahdollistaa suomalaiselle metsäteollisuudelle. Tutkimusongelmaan perehdyttiin fenomenografista tutkimusmenetelmää soveltaen, ja sen avulla tarkasteltiin digitalisaation ilmenemistä suomalaisessa metsäteollisuudessa. Tutkimusaineistona hyödynnettiin alan suomenkielisissä ammattilehdissä julkaistuja haastatteluita ja artikkeleita. Aineiston analyysissä käytettiin apuna teemoittelua, missä aineisto luokiteltiin siinä esiintyvien teemojen mukaan eri kategorioihin. Teoriasidonnaisen analyysin päättelyn logiikassa käytettiin abduktiivista päättelyä, jossa tutkimusaineistosta saatua tietoa yhdisteltiin jo olemassa oleviin teorioihin. Teoriaa ja tutkimusaineistoa hyödyntäen muodostettiin kuvaus digitalisaation ilmenemisestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä suomalaisessa metsäteollisuudessa. Tutkimustulokset osoittavat, että digitalisaatiosta on alettu puhua enenevissä määrin myös suomalaisessa metsäteollisuudessa. Tutkimusaineiston pohjalta saatiin käsitys siitä, miten digitalisaatiota hyödynnetään ja millaista lisäarvoa se tuo metsäteollisuusyritysten liiketoiminnalle. Useita onnistuneita digitalisaatioon pohjautuvia kokeiluja on jo tehty, ja olemassa olevia sovellutuksia on jo käytössä. Tähän mennessä ne ovat olleet pääasiassa eri tyyppisiä sähköisiä sovelluksia, kuten metsänomistajille suunnattuja mobiilisovelluksia sekä verkkopalveluita. Lisäksi teollinen internet sekä big datan matemaattinen analyysi ja koneoppiminen tarjoavat työkaluja teollisen tuotannon ja teollisten ekosysteemien hallintaan. Tulevaisuuden nousevina teknologioina nähdään myös 3D-tulostus, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus.
Keywords: digitalisaatio; metsäteollisuus; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Technical Communication Programme|