Yritysvastuun yhteys yritysten tuloksenjärjestelyyn : Eurooppalaisissa pörssiyhtiöissä vuosina 2017–2021 - Anttila, Ida (My University, 2024)
Vastuullisuus on noussut yhä tärkeämmäksi tekijäksi asiakkaiden ja sijoittajien kulutus- ja sijoituspäätöksissä. Tämä on nostanut yritysvastuun suosiota tutkimusaiheena. Yritysvastuuraportoinnin avulla yritykset voivat informoida sidosryhmiään heidän vastuullisista toimintatavoistansa sekä niiden vaikutuksista. Kuitenkin, jotta tällainen informaatio on sidosryhmille hyödyllistä, sen tulee olla luotettavaa ja läpinäkyvää, jonka takia sääntely ja yleisesti käytetyt ohjeistukset ovat yleistyneet. Vastuulliseen liiketoimintaan kuuluu myös se, että yritykset antavat oikean kuvan toiminnastaan taloudellisissa raporteissaan. Kun yritykset eivät järjestele tulostaan, taloudelliset raportit antavat luotettavan kuvan yrityksen taloudellista tilasta. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, onko yritysvastuulla yhteys tuloksenjärjestelyn esiintyvyyteen yrityksissä. Tutkimus toteutettiin usean muuttujan regressioanalyysina, jossa yhteyttä tarkastellaan kahdella eri tuloksenjärjestelyn muodolla – harkinnanvaraisiin jaksotuksiin perustuvalla ja operatiivisella tuloksenjärjestelyllä. Näiden esiintyvyyttä selitetään yritysten saamilla yritysvastuun pisteytyksillä. Pisteytyksenä käytettiin LSEG-tietokannasta noudettua ESGC Score -pisteytystä, joka arvioi yritysten vastuullisuutta ympäristöllisestä, sosiaalisesta ja hallinnollisesta näkökulmasta. Regressioyhtälöitä kontrolloitiin useilla eri yritystä kuvailevilla muuttujilla, joilla on aiemmissa tutkimuksissa todettu olevan vaikutusta yritysvastuun ja tuloksenjärjestelyn yhteyteen. Tutkielman aineisto koostuu STOXX Europe 600 -indeksiin kuuluvista pörssiyhtiöistä, joiden tilinpäätöstiedot ja yritysvastuunpisteytykset kerättiin aikaväliltä 2017–2021. Tilinpäätöstiedot noudettiin Thomson Reutersin Worldscope-tietokannasta. Lopullinen aineisto koostui 190 eurooppalaisesta yrityksestä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että yritysvastuulla ei ole tilastollisesti merkitsevää yhteyttä harkinnanvaraisiin jaksotuksiin perustuvaan tuloksenjärjestelyyn, mutta yritysvastuun ja operatiivisen tuloksenjärjestelyn välillä todetaan olevan merkitsevä yhteys. Tulosten perusteella voidaan todeta, että vastuullisemmilla yrityksillä esiintyy vähemmän operatiivista tuloksenjärjestelyä verrattuna vähemmän vastuullisiin yrityksiin. Näin ollen vastuullisempien yritysten taloudellisia raportteja voidaan pitää luotettavimpina, koska tällaiset yritykset epätodennäköisemmin järjestelevät tulostaan operatiivisin toimin johtaakseen sidosryhmiä harhaan yrityksen varsinaisesta taloudellisesta tilasta.
Keywords: yritysvastuu; raportointi; vastuullisuus; tulosmanipulaatio (talous); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|