Ikääntyvien rekrytointi – Tarkastelussa ikääntyvien henkilöstövalinta yksityisellä koulutusalalla Suomessa - Hannula, Mikko (My University, 2013)
Tässä empiirisessä tutkimuksessa käsitellään ikääntyvien rekrytointia Suomessa. Tutkimuksen kohteena ovat yksityisen koulutusalan pk-yritykset, mutta teoriataustaa ikääntyvien rekrytointiin liittyvistä tekijöistä esitellään myös muista maista. Tutkimuksessa tarkastellaan ilmiöitä ikääntyvien rekrytoinnin taustalla, esimerkiksi väestön ikääntymistä, toiminta- ja työkyvyn muutoksia ikääntymisessä, osaamisen katoamista henkilöstön vaihtuvuuden ja poistuman, kuten eläköitymisen myötä, työelämän sisällön ja vaatimusten muuttumista sekä käsitteiden käyttöä näiden ilmiöiden selittäjinä. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tapaustutkimus ja aineistonkeruumenetelmänä on kvalitatiiviselle tutkimukselle tyypillinen puolistrukturoitu teemahaastattelu. Tutkimuksessa haastatellaan kuutta henkilöä kolmesta eri organisaatiosta. Informantit toimivat yksityisellä koulutusalalla johtotehtävissä ja he edustavat organisaatioita, jotka toimivat koko Suomen alueella. Näkökulma ei ole siten maantieteellisesti vain tiettyyn osaan Suomea rajoittuva. Tutkimuksessa saatiin selville, että ikääntyvien rekrytoimiseen liittyy paljon ennakkokäsityksiä ja uskomuksia. Tutkimus vahvisti osaltaan sen, että ikääntyviä arvostetaan heidän ammattiosaamisensa ja elämänkokemuksensa myötä, kuten yleisestikin ajatellaan. Vastoin yleistä mielipidettä ikääntyvien toimintakyky ei vastaajien mukaan ole kuitenkaan nuorempia ikäryhmiä heikompi, vaan monelta osin jopa parempi. Käsityksen ikääntyvien rekrytoinnista olivat monelta osin positiiviset ja vastaajat olivat myöskin rekrytoineet yhteensä viitisenkymmentä ikääntynyttä työntekijöiksi organisaatioihinsa. Tämän tutkimuksen tuloksiin vaikuttivat tarkat tutkimuksen rajaukset alueellisesti Suomeen, liiketoiminnallisesti yksityisiin organisaatioihin, yrityksen kokoluokaltaan pk-sektorille sekä toimialallisesti koulutusalalle. Aihe on väestön ikääntymisen myötä ajankohtainen ja tutkimustietoa tarvitaan vielä useilta eri toimialoilta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.
Keywords: rekrytointi; ikääntyminen; ikääntyvä; ikäjohtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|