Crisis Management and the Development of Governance in the European Union: A Nordic Perspective - Kettunen, Jenna (My University, 2026)
COVID-19-pandemia muodostui merkittäväksi rajat ylittäväksi kriisiksi, joka haastoi Euroopan unionin hallinnan ja kriisinhallinnan rakenteita ennennäkemättömällä tavalla. Pandemia vaikutti samanaikaisesti kaikkiin Euroopan unionin jäsenvaltioihin ja loi painetta tehokkaammalle koordinoinnille, tiedonvaihdolle sekä yhteistyölle eri hallinnan tasojen välillä. Vaikka terveyspolitiikka kuuluu pääosin jäsenvaltioiden toimivaltaan, pandemia osoitti, että rajat ylittävien kriisien hallinta edellyttää myös EU-tason koordinointia ja institutionaalista yhteistyötä. Kriisi nosti samalla esiin kysymyksiä Euroopan unionin monitasohallinnan toimivuudesta, toimivallan jakautumisesta sekä ylikansallisen koordinoinnin merkityksestä kriisitilanteissa. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tarkastella, miten COVID-19-kriisi vaikutti hallinnan ja kriisinhallinnan kehitykseen Euroopan unionissa sekä miten näitä muutoksia tulkittiin ja toimeenpantiin pohjoismaisessa kontekstissa, erityisesti Suomessa. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia muutoksia kriisi aiheutti EU-tason koordinoinnissa, toimivallan jakautumisessa ja kriisinhallintainstrumenteissa sekä miten EU-tason kriisinhallinnan kehitys näkyi kansallisella tasolla. Tutkimuksen keskeinen tutkimuskysymys koskee sitä, miten COVID-19-kriisi muokkasi Euroopan unionin hallintaa ja kriisinhallintaa sekä miten nämä muutokset näkyivät pohjoismaisessa hallintokontekstissa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys perustuu monitasohallinnan sekä rajat ylittävien kriisien hallinnan käsitteisiin. Tutkimuksessa hallintaa tarkastellaan erityisesti koordinoinnin, toimivallan ja kriisinhallintamekanismien näkökulmasta. Keskeisiä käsitteitä ovat monitasohallinta, kriisinhallinta, hallinnan kehitys sekä rajat ylittävät kriisit. Tutkimuksessa hyödynnetään hallintotieteellistä tutkimuskirjallisuutta, joka käsittelee Euroopan unionin hallintaa, kriisijohtamista sekä institutionaalista koordinointia kriisitilanteissa. Tutkimus on laadullinen kirjallisuuskatsaus, jossa analysoidaan Euroopan unionin kriisinhallintaa ja hallinnan kehitystä COVID-19-pandemian aikana. Tutkimusaineisto koostuu tieteellisistä artikkeleista, viranomaislähteistä sekä Euroopan unionin ja Suomen virallisista julkaisuista. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan Suomea tapausesimerkkinä osana pohjoismaista hallintokontekstia. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että pandemia ei muuttanut Euroopan unionin muodollista institutionaalista rakennetta perustavanlaatuisesti, mutta kriisi vahvisti EU-tason koordinoinnin käytännön merkitystä. Hallinnan muutokset näkyivät erityisesti tiedonvaihdon, yhteistyön ja koordinointimekanismien vahvistumisena. Tutkimus osoittaa myös, että kansalliset hallintoperinteet säilyivät tärkeinä pandemian aikana, vaikka jäsenvaltiot toimivat samanaikaisesti osana laajempaa eurooppalaista kriisinhallintaympäristöä. Suomen tapaus havainnollistaa, kuinka kansallinen päätöksenteko ja EU-tason koordinointi toimivat rinnakkain Euroopan unionin monitasohallinnan järjestelmässä.
Keywords: crisis management; COVID-19; pandemics; fi=Julkisen toiminnan johtaminen|en=Public Policy and Management|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|