Onnistuneen yritysjärjestelyn tunnusmerkit - Haapasalmi, Sami (My University, 2009)
Tässä empiirisessä tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisen elintarvikeyrityksen yritysjärjestelyä ja sen onnistumista. Tutkimus rakentuu kilpailuympäristön muutoksen yritysjärjestelyprosessin ja sisäisten kilpailuedun tekijöiden varaan. Tutkimuksessa sisäisten tekijöiden kuvaamisessa käytetään sosiaalipsykologian, talousteorian ja strategisen liikkeenjohdon näkökulmia ilmiön ymmärtämisessä ja kuvaamisessa, sekä kilpailuanalyyttistä näkökulmaa ulkoisten tekijöiden analysoimiseen yritysjärjestelyprosessissa. Yritysjärjestelyiden määrä on kasvanut viime vuosikymmenien aikana merkittävästi. Motiivina yritysjärjestelylle saattaa olla markkina-alueen kasvattaminen, tuotteiston laajennus, osaamisen hankinta, kriittisen massan saavuttaminen tai kustannustehokkuus. Yritysjärjestelyillä on suuri vaikutus yritysten työntekijöiden ja muiden sidosryhmien toimintaan. Onnistunut yritysjärjestely tarvitseekin onnistuakseen usein vahvaa johtajuutta. Kuitenkin vain alle 50 % yritysjärjestelyistä onnistuu. Onnistumiselle tai epäonnistumiselle voi olla monia syitä. Koska yritysjärjestelyt ovat usein suuria taloudellisia ponnistuksia, on niiden onnistunut toteuttaminen ensiarvoisen tärkeää. Tässä tutkimuksessa kuvataan yritysjärjestelyprosessi, yrityksen sisäisten tekijöiden vaikutuksia onnistuneeseen yritysjärjestelyyn sekä ulkoisten tekijöiden ja kilpailutilanteen vaikutuksia onnistuneeseen yritysjärjestelyyn. Tutkimuksen empiirisen osuuden aineiston muodostaa silloisen Itikka-Lihapolar Oy:n viisi johtoon kuuluvaa henkilöä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että strategisella sopivuudella ja synergioilla on suuri merkitys yritysjärjestelyn onnistumiseen. Toiseksi omistajan, johdon, henkilöstön ja muiden sidosryhmien sitoutuminen ja tuki on oleellisena osana varmistamassa onnistumista ja antaa työrauhan sitä toteuttavalle henkilöstölle. Kolmanneksi yrityksen kulttuuri vaikuttaa onnistumiseen. Kulttuuri muovautuu organisaation, sen toimintamallin ja yrityksen tavoitteiden mukaan. Neljänneksi tehokkaalla integraatiolla varmistetaan, että sille asetetut tavoitteet täyttyvät mahdollisimman nopeasti.
Keywords: yritysjärjestely; fuusio; elintarviketeollisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|