Bibliometrinen analyysi hyperspektrikuvantamisen ja FPGA-tekniikan tutkimusalueista : Analyysi tutkimusalueiden koko elinkaaren ajalta SCOPUS-tietokannan aineistosta - Tisza, Daniel (My University, 2026)
Bibliometrinen analyysi kahden tutkimusalueen eli hyperspektrikuvantamisen ja FPGA-tekniikan tutkimusalueiden koko elinkaaren ajalta. Tutkimusalueiden julkaisupopulaatioiden kartoitus ajallisesti ja määrällisesti. Tutkimusalueiden SCOPUS-tietokannasta löytyvien tieteellisten julkaisujen analysointi ja yleisimpien tutkimusaiheiden selvitys tieteellisiin julkaisuihin liitettyihin avainsanoihin, julkaisujen otsikoihin ja julkaisujen abstrakteihin perustuen. Tekijän ja indeksin avainsanojen laskenta suoritettiin VOSviewer-ohjelmalla. Tekstin louhintaa julkaisujen otsikon ja abstraktin teksteistä yleisimpiä tutkimusaiheita edustavien sanojen ja käsitteiden löytämiseksi tehtiin kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa oli N-grammien laskenta omilla R-kielisillä ohjelmilla ja bibliometrix-kirjaston funktioilla. Toinen tapa oli omiin Python-kielisiin ohjelmiin ja VOSviewer-ohjelman substantiivilausekemenetelmään perustuva tekstin louhinta. Hyperspektrikuvantamisen ja FPGA-tekniikan tutkimusalueiden ympäristön kartoitus eli näiden kahden tutkimusalueen kanssa merkittävää päällekkäisyyttä sisältävien muiden merkittävien tutkimusalueiden kartoitus edellä kartoitettuihin yleisimpiä tutkimusaiheita edustaviin sanoihin ja käsitteisiin perustuen. Hyperspektrikuvantamisen ja FPGA-tekniikan tutkimusalueiden julkaisujen viittausten analyysi eli eniten viittauksia saaneet julkaisut, 100 eniten viittauksia saaneiden julkaisujen yleisimmin käytetyt lähteet sekä 100 eniten viittauksia saaneiden julkaisujen lähteiden joukossa eniten viittauksia saaneet lähteet. FPGA-tekniikan koko tutkimusalueen esittelyä varten sen koko elinkaaren ajalta keskeisten aiheiden kartoitus ”hall of fame” ja ”best paper” julkaisujen pohjalta.
Keywords: bibliometriikka; tekstinlouhinta; hyperspektrikuvantaminen; digitaalitekniikka; mikropiirit; rinnakkaisohjelmointi; tietokoneohjelmat; fi=Automaatio- ja tietotekniikka|en=Automation and Computer Science|; fi=Tietotekniikan koulutusohjelma (DI)|en=Degree Programme in Information Technology|