Verkkopalvelut ja Microsoft .NET arkkitehtuuri. Verkkosovelluksesta verkkopalveluihin - Forsén, Matias (My University, 2005)
Tässä tutkimuksessa selvitetään mitä verkkopalvelut ovat ja miten niitä määritellään. Tutkimuksessa perehdytään Microsoft .NET arkkitehtuuriin ja erityisesti verkkopalvelutekniikan tukea arkkitehtuurissa. Toinen päätavoite on selvittää mitä vaikutuksia verkkopalvelutekniikalla on sovelluskehitystyöhön. Tavoitteena on myös selvittää miten tavallisesta .NET-verkkosovelluksesta voidaan kehittää verkkopalveluita ja mitä muutoksia tämä vaatii ohjelman koodiin ja rakenteeseen. Verkkopalveluiden määritelmiin tutustuttiin kaattavan lähdemateriaalin perusteella. Käsite verkkopalvelut kuvattiin käsiteanalyysilla ja luotiin sille sisällön. Verkkopalvelut-tekniikka on tapa rakentaa ja jakaa sovelluksia tai osia niistä muiden sovelluksien käyttöön standardien määrämällä tavalla. Tekniikan tärkeimmät standardit ovat SOAP, WSDL ja UDDI, jotka kaikki perustuvat XML:ään. Arkkitehtuuri on alustariippumaton ja käytettävissä eri laitteista, jotka tukevat XML:ää ja verkkopalveluita. Se on myös riippumaton ohjelmointikielestä ja mahdollistaa täten eri ohjelmointikielillä tehtyjen sovelluksien integrointia. Tutkimuksessa ilmeni, että .NET-arkkitehtuuriin tuki verkkopalvelutekniikalle on vahva. Alustaan kuuluu työkaluja, jotka helpottavat ja automatisoivat verkkopalveluiden kehittämistä ja hyödyntämistä. Verkkopalveluita kehitettäessä olisi hyvä rakentaa sovellukset monitaso-arkkitehtuurin mukaisesti, koska tämä helpottaa toiminallisuuden jakamista palveluina. BananaMobile-verkkosovelluksen toiminallisuuden perusteella kehitettiin verkkopalveluita, jotka kutsuttiin Windows-sovelluksesta. Kaikki toiminallisuus pystyttiin siirtämään verkkopalvelumuotoon ja jakamaan ne palveluina.
Keywords: Verkkopalvelut; .NET; XML; monitaso-arkkitehtuuri; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|