Negotiating Home and Hybridity. Survival and unhomeliness in Eden Robinson's Monkey Beach and Miriam Toews's A Complicated Kindness - Kangas, Mirva (My University, 2011)
Tässä tutkielmassa tarkastelen Margaret Atwoodin 1970-luvulla esille nostaman selviytymistematiikan esiintymistä kanadalaisessa nykynaiskirjallisuudessa. Tutkimuksen aineistona on kaksi vähemmistönäkökulmasta Kanadaa tarkastelevaa romaania, Eden Robinsonin Monkey Beach sekä Miriam Toewsin A Complicated Kindness. Sen lisäksi, että etsin intertekstuaalisia elementtejä jotka liittävät teokset kanadalaiseen kirjalliseen perinteeseen, vertaan teoksia tarkemmin myös kahteen 1970-luvun alun tunnettuun romaaniin, Margaret Atwoodin teokseen Surfacing sekä Alice Munron teokseen Lives of Girls and Women. Kuten Atwoodin temaattinen tutkimus Survival: A Thematic Guide to Canadian Literature, tutkielmassa tarkastelemani naiskirjailijoiden teokset haastavat hegemonisia, imperialistisia diskursseja, ja kuuluvat näin ollen jälkikolonialistisen kritiikin ja kirjallisuuden perinteeseen. Tämä liittää romaanit Homi K. Bhabhan teoriaan siitä, miten jälkikolonialistinen subjekti ilmenee hybridinä kirjallisissa teoksissa hetkinä, jolloin käsitys minuudesta ja kodista yksityisenä tilana osoittautuu epävakaaksi sen vuoksi, että sitä määrittävät pitkälti myös poliittiset ja julkiset diskurssit. Temaattisten yhteneväisyyksien etsimisen lisäksi tutkin siis sitä, näyttäytyykö Kanada kotina näissä naiskirjailijoiden romaaneissa epävakaana referenttinä Bhabhan unhomeliness- ja hybriditeetti-käsitteitä vastaavalla tavalla. Tutkimuksessa oletukseni siitä, että Atwoodin esille nostamat kanadalaiselle kirjallisuudelle tyypilliset teemat olisivat edelleen nähtävissä nykynaiskirjailijoiden teoksissa, osoittautuu paikkansa pitäväksi. Lisäksi Kanada näyttäytyy romaaneissa Bhabhan esittämällä tavalla kotina, jota määrittävät edelleen kolonialismin perintö ja kilpailevat maailmankuvat, sekä romaanien päähenkilöt hybrideinä joiden identiteetti muodostuu kilpailevien diskurssien ja kulttuuristen vaikutteiden välimaastossa.
Keywords: Canadian literature; women’s writing; postcolonialism; unhomeliness; home; hybridity; survival; fi=Englannin kieli|en=English language|