Kriittisen mediatutkimuksen alkulähteellä: Theodor W. Adorno ja teoria kulttuuriteollisuudesta - Pieniniemi, Simo (My University, 2005)
Kriittisen mediatutkimuksen alkulähteellä on tutkimus saksalaisesta filosofista Theodor W. Adornosta ja erityisesti hänen kulttuuriteollisuusteoriastaan. Työssä teoria kulttuuriteollisuudesta kytketään Adornon ajattelun läpäiseviin teoreettisiin motiiveihin ja filosofisiin intresseihin, erityisesti ei-identtisen puolustamiseen, sekä Frankfurtin koulun yleisiin lähtökohtiin. Tutkimus on luonteeltaan teoreettinen. Sen päämäärä on osoittaa syventymällä kulttuuriteollisuusteorian ohella Adornon ajattelun aineksiin ja yleispiirteisiin, että kulttuuriteollisuusteoria on tarkkanäköinen ja edelleen pätevä arvio medioiden kyllästämästä yhteiskunnasta ja kulttuurista sekä modernin maailman ongelmista. Adornon teorioiden tarkastelun kautta tutkimus muodostuu myös puheenvuoroksi, joka puolustaa kriittisen mediatutkimuksen asemaa ja korostaa sen tarvetta. Adorno ja hänen teoriansa ovat olleet viime vuosikymmeninä mediatutkimuksessa ankaran kritiikin kohteena. Tutkimus keskeinen ajatus on, ettei tätä kritiikkiä voi pitää lopullisena totuutena kulttuuriteollisuusteoriasta. Kritiikin arvioinnilla ja Adornon teorioita tutkimalla perustellaan näkemys, jonka mukaan kulttuuriteollisuusteorian epäsuosio perustuu yksinkertaistavaan ja harhaanjohtavaan tulkintaan, joka johtuu Adornon teoreettisen taustan ohittamisesta. Työssä osoitetaan myös, että Adornon aliarvostus on seurausta mediatutkimuksessa tapahtuneista painopisteen muutoksista, ei niinkään Adornon teorioiden puutteista. Tutkimuksen mukaan kulttuuriteollisuusteoria on tärkeä vaihtoehto ja lisä nykyiseen medioista ja mediatutkimuksesta käytävään keskusteluun juuri erilaisten painotustensa vuoksi.
Keywords: Kulttuuriteollisuus; Theodor W. Adorno; Frankfurtin koulu; mediatutkimus; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|