Laatujohtamisen merkitys monipolttoainemoottoreiden valmistuksessa : Katsaus meriteollisuuden nykytilanteeseen - Niku, Tiia (My University, 2026)
Monipolttoainemoottorit pyrkivät vastaamaan tulevaisuuden merenkulun vaatimuksiin ympäristöystävällisyyden ja tehokkuuden kautta. Tämä työ käsittelee laatujohtamisen merkitystä monipolttoainemoottoreiden valmistusprosessissa. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena, johon on pyritty valitsemaan relevantteja ja ajankohtaisia aineistoja hyödyntäen monipuolisia hakulauseita eri tietokannoista. Tavoitteena on löytää merkityksiä laatujohtamisen ja moottoreiden valmistusprosessin välillä, ja selvittää, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon laatujohtamista suunniteltaessa. Laatujohtaminen voidaan määritellä usein eri tavoin, ja se sisältää useita laadun käsitteitä, kuten jatkuvaa parantamista, riskienhallintaa ja näiden toteuttamiseen tarvittavia työkaluja. Luonteeltaan monialainen, koko organisaatiota osallistava toiminta käsittää eri filosofioita ja on muodostunut historian saatossa nykyiseen malliinsa. Tämä malli muokkaantuu organisaation tarpeisiin, ja merenkulkualalla laatujärjestelmään vaikuttaa myös ulkoiset tahot, kuten Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO, sekä luokituslaitokset ja lippuvaltioiden säädökset. Keskityn työssäni käsittelemään monipolttoainemoottoreista DF-moottoreita, jotka hyödyntävät vaihtoehtoisia polttoaineita fossiilisille polttoaineille. Näistä polttoaineista esimerkkejä ovat korkean energiatiheyden omaava vety, puhtaan polttotapahtuman tarjoava metanoli sekä päästövähennyksiä tarjoavat kaasut, kuten synteettinen kaasu. Valmistusprosessiltaan alihankintaan luottava menetelmä tarjoaa strategisen suunnittelun ja aikataulutuksen, ja prosessin viimeisenä vaiheena suoritettava koeajo varmistaa tuotteiden laatuvaatimusten täyttymisen. Tuloksiin lukeutuu kriittisten komponenttien ja osakokoonpanojen tunnistamista sekä turvallisuuden että laadun näkökulmasta. DF-moottoreiden kriittisimpiin komponentteihin kirjoitetaan kuuluvan eteenkin polttoainejärjestelmät, ja komponentit, joiden viat vaikuttavat moottorin ohjausjärjestelmään. Kriittisten komponenttien tunnistaminen on tärkeää esimerkiksi ennakoivia huoltoja suunniteltaessa. Datapohjainen lähestymistapa mahdollistaa vianmääritystekniikoiden kehittymisen ja datamääristä oppimisen, joka voidaan toteuttaa eri menetelmin. Komponenttien lisäksi tärkeää on tunnistaa KPI-mittarit, jotka mahdollistavat tehokkaan mutta mahdollisimman ympäristöystävällisen tuotteen.
Keywords: dieselmoottorit; laatujohtaminen; laadunhallinta; polttomoottorit; laivaliikenne; uusiutuvat energialähteet; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|