Arvolupauksen viestinnällinen rakentuminen eri sidosryhmille : Työpaikkailmoitusten analyysi - Hotanen, Amanda (My University, 2026)
Arvolupaukset ovat muodostuneet näkyväksi osaksi organisaatioiden viestintää, ja niitä hyödynnetään yhä enemmän työnantajaviestinnässä erityisesti työpaikkailmoitusten kautta. Työnantajabrändäyksen merkityksen kasvaessa organisaatiot pyrkivät houkuttelemaan ja sitouttamaan työntekijöitä viestimällä työn tarjoamasta arvosta. Arvolupaus ei kuitenkaan ole pelkästään organisaation yksisuuntainen viesti, vaan sen merkitykset rakentuvat vuorovaikutuksessa organisaation ja eri sidosryhmien välillä. Tämän vuoksi arvolupausta voidaan tarkastella viestinnällisenä ilmiönä, joka rakentaa työnhakijoille erilaisia käsityksiä ja mielikuvia organisaatiosta työnantajana. Tutkimuksen tarkoituksena on analysoida, miten arvolupaus rakentuu työnantajaviestinnässä työpaikkailmoituksissa sekä millaisia merkityksiä tässä viestinnässä muodostuu. Aineisto koostuu kymmenestä korkeakouluopiskelijoille suunnatusta LinkedIn-työpaikkailmoituksesta, jotka on kerätty helmi-maaliskuussa 2026, ja niitä analysoidaan teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla työntekijäarvolupauksen viitekehyksessä. Tulosten perusteella ilmoituksissa korostuvat erityisesti toiminnalliset ja psykologiset hyödyt, kun taas taloudelliset hyödyt esitetään tyypillisesti epämääräisesti tai jätetään kokonaan mainitsematta. Arvolupaukset rakentavat merkityksiä organisaatiosta kehittymistä tukevan ja yhteisöllisenä työnantajana, mutta viestintään liittyy myös jännitteitä ihanteellisen työnantajakuvan ja todellisuuden välillä. Tutkimuksen perusteella arvolupaus rakentuu viestinnässä eri tilanteissa ja saa merkityksensä lopulta työnhakijan omien tulkintojen kautta. Vaikka organisaatiot pyrkivät vaikuttamaan siihen, millainen kuva niistä muodostuu työnantajana, työnhakijat arvioivat viestejä myös omien kokemustensa, odotustensa ja arvojensa pohjalta. Tulokset korostavat läpinäkyvämmän rekrytointiviestinnän merkitystä sekä työnhakijan kriittisen tulkinnan tärkeyttä.
Keywords: viestintä; markkinointiviestintä; organisaatiot; sidosryhmät; arvot (käsitykset); rekrytointi; työntekijät; yritykset; markkinointi; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|