Valkoinen pelastaja TikTok-videoissa : Vapaaehtoisturistien representaatio globaalissa etelässä - Yli-Rahnasto, Eveliina (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan valkoisen pelastajan ilmiön rakentumista kielellisesti TikTok-videoissa, joissa on kuvattu lapsia arkisissa olosuhteissa, kuten koulussa ja kotona. Valkoisella pelastajalla viitataan etuoikeutettuun ja usein länsimaiseen henkilöön, joka saattaa auttaessaan köyhiä yhteisöjä ylläpitää epätasa-arvoista valtasuhdetta. Valkoisen pelastajan representoinnissa korostuvat kolonialistiset näkemykset ja stereotyyppiset kuvaukset globaalista etelästä. Vapaaehtoisturismin ja sosiaalisen median kasvun myötä tämänkaltaiset representoinnit ovat yleistyneet ja vahvistuneet. Lähtökohtaisesti vapaaehtoisturismin taustalla on auttamisenhalu, mutta siitä huolimatta vapaaehtoisturistit saattavat jopa vahingoittaa globaalin etelän yhteisöjä. Lyhytkestoiset ja kestämättömät ratkaisut voivat sivuuttaa paikallisen asiantuntemuksen, ylläpitää rakenteellista köyhyyttä ja riippuvuutta ulkopuolisesta avusta. Vapaaehtoisturismi voi vahvistaa epätasa-arvoisia valtasuhteita ja uusintaa kolonialistisia asetelmia, joissa ulkopuolinen toimija nähdään ongelmien ratkaisijana. Tutkielman taustateoriana hyödynnetään Teju Colen käsittelemää valkoisen pelastaja ilmiötä. Aineistona hyödynnetään viittä TikTok-videota, joita analysoidaan diskurssianalyysin avulla. Tarkastelu on kohdistettu visuaalisiin ja kielellisiin asetelmiin ja niiden tuottamiin merkityksiin. Aineistossa löydettiin kolme diskurssia, jotka olivat köyhyyden diskurssi, hyväntekeväisyyden diskurssi ja toimijuuden puuttumisen diskurssi. Vapaaehtoisturisti esitetään aktiivisena toimijana ja globaalin etelän asukkaat esitetään passiivisena ja vastaanottavana osapuolena. Sosiaalisen median sisällöt voivat uusintaa kolonialistisia asenteita, vaikka vapaaehtoisturistien motivaationa vapaaehtoistyöhön olisi vilpitön auttamisenhalu. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että sosiaalisen median sisällöt eivät ainoastaan välitä neutraaleja kokemuksia vapaaehtoistyöstä globaalista etelästä, vaan julkaisijat osallistuvat laajempaan keskusteluun, jossa määritellään vallan ja auttamisen rooleja. Tutkielma korostaa kriittisesti, miten vapaaehtoisturistien tekemä työ haavoittuvassa asemassa olevien lasten kanssa voi olla lapsen kehitykselle ja kiintymyssuhteen muodostumiselle jopa vahingollista.
Keywords: TikTok; TikTok; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|