From In-Betweenness to Nothingness - Intersections of Race, Class and Gender in Jean Rhys's Wide Sargasso Sea - Ala, Essi (My University, 2011)
Tämä pro gradu -tutkielma tutkii rodun, sosiaaliluokan ja sukupuolen intersektioita ja niihin perustuvaa syrjintää Jean Rhysin romaanissa Wide Sargasso Sea. Tutkimuksen kohteena on romaanin päähenkilö Antoinette, joka joutuu kaikkien näiden kolmen syrjinnän muodon kohteeksi. Syntyperältään Antoinette on kreoli, joten hän ei ole täysin tumma eikä vaalea. Sosiaaliselta luokaltaan Antoinette ei myöskään kuulu täysin rikkaisiin eikä köyhiin. Ennen kaikkea Antoinette on kuitenkin nainen patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa miehillä on kaikki valta. Romaanissa Antoinette on siis väliinputoajan asemassa niin rotunsa, sosiaalisen luokkansa kuin sukupuolensakin suhteen, ja tässä tutkimuksessa tutkitaan, miten tämä yhteiskunnallinen väliinputoajan asema ilmenee Antoinetten henkilöhahmossa. Lisäksi tutkimuksessa kuvataan, miten tämä yhteiskunnallinen väliinputoajan asema ajaa Antoinetten tilanteeseen, jossa hän kadottaa oman identiteettinsä. Tarkastelun kohteena tässä tutkimuksessa on ensisijaisesti Antoinetten ruumis ja seksuaalisuus. Tutkimuksessa ruumiillisuus nähdään kiinteänä osana identiteettiä ja sen kautta Antoinetten identiteettiä myös suurelta osin kyseenalaistetaan. Tämä tutkimus nojaa sekä postkolonialismin että naistutkimuksen teoriaan. Yksi tutkimuksen keskeisimmistä päätelmistä on, että Antoinetten henkilöhahmon avulla kirjailija Jean Rhys onnistuu koskettavalla tavalla kritisoimaan koloniaalisen yhteiskunnan toimintatapoja ja syrjinnän muotoja.
Keywords: Jean Rhys; colonialism; intersectionality; in-betweenness; identity; body; fi=Englannin kieli|en=English language|