Geneettisen algoritmin soveltaminen moottoroidun hengityksensuojaimen toimintaparametrien optimointiin - Tofferi, Tuomo (My University, 2008)
Tutkimuksen aiheena oli geneettisen algoritmin soveltaminen moottoroidun hengityksensuojaimen toimintaparametrien optimointiin. Puhaltimen toimintaa tutkimalla ilmanvirtausvastuksilla saadaan mitatuksi sen toimintaa kuvaavat mittausarvot. Näiden mittausarvojen perusteella optimoidaan puhaltimelle sopivat parametrit, joiden perusteella puhaltimen säätö ohjaa puhaltimen moottoria siten että puhallin täyttää määrätyt ilmanvirtaustason vaatimukset normaaleissa käyttöolosuhteissaan. Optimointivaiheessa sovelletaan geneettisten algoritmien perusteoriaan pohjautuvia optimointimenetelmiä. Binäärimuotoon muunnettujen parametrien muodostamaa populaatiota optimoidaan yksinkertaisilla geneettisillä operaattoreilla. Tutkielman alussa tutustutaan geneettisten algoritmien historiaan ja teoriaan. Seuraavaksi esitellään puhallinlaitteen rakenne ja toiminta. Optimointiprosessiin, siinä käytettäviin laitteisiin ja sen tavoitteisiin tutustutaan sen jälkeen. Lopuksi esitellään menetelmän tuloksia puhallinten ilmanvirtaustestien pohjalta sekä geneettisen algoritmin toimivuutta prosessin optimointivaiheessa. Geneettinen algoritmi soveltui hyvin tuotantotoimintaan. Geneettisen algoritmin vahvuutena olivat nopea ja helppo käyttöönotto, sekä ongelmista huolimatta kohtalaisen hyvät tulokset.
Keywords: Tietotekniikka; säätö; optimointi; geneettinen algoritmi; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|