Kohti vaikuttavampaa verkostoyhteistyötä ; Tarkastelussa Pohjanmaan liiton aluekehittämisverkostojen yhteistyö ja niiden johtaminen - Haapasaari, Julia (My University, 2022)
Maakuntien liitoilla on merkittävä rooli aluekehityksessä. Maakuntien liitot toimivat laajassa verkostomaisessa yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa kehittääkseen maakuntaansa kohti parempaa tulevaisuutta. Vaikuttavuusajattelua korostetaan entistä useammin aluekehittämisen verkostoympäristössä. Verkostotoiminnalta odotetaan hyötyä tuottavia vaikutuksia, joita tavoitellaan käytössä olevilla resursseilla. Vaikuttavan toiminnan ytimessä on toimijoiden välinen yhteistyö ja tästä syystä sen edistämiseen tulisikin käyttää aikaa. Tässä tutkimuksessa tutkitaan Pohjanmaan liiton alueiden kehittämisen yksikön koordinoimien verkostojen yhteistyötä ja niiden johtamista. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoa vaikuttavan verkostoyhteistyön luonteesta sekä löytää mahdollisia kehittämiskohtia ja uutta näkökulmaa Pohjanmaan liitolle verkostojen johtajana siitä, miten yhteistyötä verkostoissa voidaan kehittää vaikuttavampaan suuntaan. Tutkimuksen strategiana on tapaustutkimus Pohjanmaan liiton koordinoimasta verkostoyhteistyöstä. Tutkimusaineisto on kerätty verkostokyselyllä, joka on toteutettu syksyn 2021 aikana. Verkostokysely on kohdennettu Pohjanmaan alueen toimijoille, jotka ovat olleet mukana yksikön koordinoimissa aluekehittämisverkostoissa. Vastauksia on saatu 36:delta toimijalta eri taustaorganisaatioista. Aineisto on analysoitu hyödyntämällä sisällönanalyysia sekä tilastollisia menetelmiä. Vaikuttavan verkostoyhteistyön luonteeseen liitetään vastausten perusteella erityisesti vahva yhdessä tekeminen, tavoitteellisuus ja konkreettisuus, tiedon saaminen ja sen levittäminen, oppiminen sekä aktiivinen osallistuminen. Tutkimuksen tuloksena on saatu hyvä yleiskuva Pohjanmaan liiton alueiden kehittämisen yksikön koordinoimien verkostojen toiminnasta ja toimijoiden välisestä yhteistyöstä. Pohjanmaan liittoon ollaan tyytyväisiä verkostojen koordinoijana sekä verkostotoiminta ja verkostoyhteistyö nähdään tutkimuksen teoreettiseen viitekehykseen peilaten lähtökohtaisesti toimivana. Vastaajista suurin osa on hyötynyt verkostoissa toimimisesta sekä verkostoyhteistyötä pidetään vaikuttavana. Positiivisista tutkimustuloksista huolimatta vastauksista on kuitenkin tunnistettu muutamia kehittämiskohtia verkostoyhteistyön parantamiseksi. Keskeiset kehittämisehdotukset liittyvät siihen, miten Pohjanmaan liiton yksikön koordinoimien verkostojen verkostoyhteistyötä voitaisiin tehostaa verkostojohtamisella vielä vaikuttavammaksi. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti toimijoiden aktivointiin ja osallistamiseen, toiminnan seurantaan ja arviointiin, tiedon levittämiseen, tavoitelähtöisyyteen, hyötyjen tunnistamiseen sekä selkeämpiin ja konkreettisempiin toimintatapoihin. Verkostoissa olevilla toimijoilla on paljon arvokasta osaamista ja näkemystä, mitä tulisi hyödyntää systemaattisemmin kehittäessä verkostotoimintaa.
Keywords: verkostot; yhteistyö; verkostoituminen; aluekehitys; kehittäminen; vaikuttavuus; verkostojohtaminen; verkostotyö; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|