Ekologinen verouudistus - Aro, Kimmo (My University, 2012)
Maailmaa vaivaavat ympäristöongelmat, kuten kasvihuoneilmiön aiheuttama ilmaston lämpeneminen sekä liikenteestä johtuvat paikalliset saastekertymät, ovat laajasti tiedos-sa. Nämä negatiiviset ympäristövaikutukset koskettavat läheisesti myös talouselämää, joten näiden ongelmien hoitamiseksi käytettävien keinojen taustojen hahmottaminen ja ymmärtäminen on yhä tärkeämpi osa 2010-luvun työntekijöiden ammattitaitoa. Merkittävinä ympäristöongelmien kohtaamistyökaluina on 1980-luvun lopulta lähtien puhuttu usein ympäristöverotuksen kehittämisestä sekä niin kutsutusta ekologisesta ve-rouudistuksesta. Ympäristöperusteisen verotuksen lisäämisen taloustieteellinen idea on siinä, että talousyksiköt ohjataan perustamaan päätöksensä yhteiskunnallisten kokonais-kustannusten perusteella, eli ottaen huomioon paitsi heille lankeavat yksityiset kustan-nukset niin myös ulkopuolisille toiminnasta aiheutuvat ulkoiskustannukset. Vihreä vero-reformi puolestaan hyödyntää ympäristöverotuksen olemassa olevia mekanismeja kan-sallisen verojärjestelmän sisäiseksi uudelleen järjestämiseksi siten, että ympäristön kan-nalta haitallisen toiminnan verotusta kiristetään kokonaisvaltaisesti. Näin kerätyt lisäve-rotuotot kierrätetään takaisin verojärjestelmään ympäristöystävällisempien tuotantotapo-jen ja tuotteiden sekä ennen kaikkea työntekoon liittyvän verotuksen keventämiseksi. Ekologista verouudistusta perustellaan niin kutsutulla kaksoishyötyhypoteesilla, jonka mukaan käyttämällä ympäristön kannalta haitalliseen toimintaan kohdistetun kiristyneen verotuksen avulla saadut lisäverotuotot työntekoon liittyvän verotuksen alentamiseen voidaan saavuttaa samanaikaisia parannuksia, paitsi ympäristön tilaan, niin myös yleiseen työllisyystilanteeseen liittyvässä yhteiskunnallisessa hyvinvoinnissa. Ekologisen verouudistuksen toteuttaminen käytännössä on osoittautunut kuitenkin erit-täin haastavaksi ja työlääksi koska vihreästä veroreformista aiheutuu vaikutuksia myös kotitalouksien tulonjakoon sekä yksityisen sektorin kansainväliseen kilpailukykyyn, jotka on kompensoitava toteutettavan uudistuksen yhteydessä. Riittävän pitkällä aikataululla toteutettua ekologista verouudistusta voidaan kuitenkin pitää toimivana askeleena oikeaan suuntaan globaalien ympäristöongelmien hoitamisessa.
Keywords: ekologinen verouudistus; ympäristöverotus; kaksoishyötyhypoteesi; fi=Talousoikeus|en=Business Law|