Käsityksiä johtamisen muutostrendeistä asiantuntijaorganisaatiossa - Romanoff, Mariina (My University, 2011)
Globalisaatio ja teknologian kehittyminen vaikuttavat asiantuntijaorganisaatioiden toimintaan ja johtamiseen, kun ympäristön monimutkaistuessa ja kilpailun koventuessa tarvitaan osaamisen yhdistämistä ja uusia toimintatapoja. Teknologia tukee tätä, sillä se mahdollistaa uudenlaiset joustavat toimintatavat kommunikointimahdollisuuksien lisääntyessä. Muutos tuo kuitenkin myös haasteita johtamiseen, jonka olisi pystyttävä tukemaan toimintaa globaalissa ja nopeasti kehittyvässä monimuotoisessa ympäristössä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia käsityksiä ja kokemuksia asiantuntijoilla on tietyistä johtamisen muutostrendeistä. Tutkimuksessa pyritään kuvaamaan asiantuntijoiden näkemyksiä ja ilmaisemaan sitä kautta johtamisen haasteita ja kehityskohteita. Tutkimuksen teoriaosassa tarkastellaan kirjallisuuden ja aiempien tutkimusten pohjalta valittuja tiettyjä johtamisen muutostrendejä, asiantuntijoiden johtamista ja näiden linkittymisen teoreettista taustaa. Valittuja johtamisen muutostrendejä ovat tiimityö, osallistaminen ja valtuuttaminen, etätyö, luovuus ja innovaatiot, verkostot ja moni-ilmeisyys. Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto kerättiin teemahaastatteluin. Aineisto analysoitiin teemoittelulla. Tuloksena on yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia asiantuntijoiden käsityksissä valituista johtamisen muutostrendeistä. Tulosten mukaan tutkimuksen tarkasteluun valitut johtamisen muutostrendit ovat osittain toteutuneet asiantuntijaorganisaatioissa. Ne ovat tuoneet myös uudenlaisia haasteita, sillä esimerkiksi tiimityön ja etätyön tehokas yhdistäminen on haasteellista kommunikointitapojen ja vuorovaikutuksen muuttuessa. Vastaavasti verkostoista oli erilaisia käsityksiä, kun toisaalta verkostoitumiseen koettiin olevan liian vähän aikaa ja toisaalta sitä ei tulisi pitää itsetarkoituksena. Myös osallistaminen näyttäisi olevan alue, jossa voisi olla parannettavaa asiantuntijoiden johtamisessa esimerkiksi yhteisessä arvojen määrittelyssä. Tulosten mukaan usean muutostrendin onnistuneen toteutumisen edellytyksenä on luottamus ihmisiin, heidän toimintaansa ja tekemiinsä päätöksiin.
Keywords: Asiantuntijoiden johtaminen; tiimityö; osallistaminen ja valtuuttaminen; etätyö; innovaatiot; verkostot; moni-ilmeisyys; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|