Ennakko- ja jälkilaskennan erojen syiden analysointi ja valvontajärjestelmän kehittäminen. Case-tutkimus - Karjalainen, Milla Maria (My University, 2005)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia, mitkä tekijät aiheuttavat välittömien työ- ja materi-aalikustannusten erot ennakko- ja jälkilaskennan välillä lisäyslaskentaa soveltavan val-mistusyrityksen tuotekustannuslaskennassa. Tavoitteena oli samalla tutkia, millainen valvontajärjestelmä tukisi paremmin ennakkolaskentaa ja miten jälkilaskelmat tukisivat tehokkaammin tulevien ennakkolaskelmien kustannusten arvioinnissa. Tutkielman teoriaosuudessa esitellään perinteistä tuotekustannuslaskentaa, välittömien työ- ja materiaalikustannusten ennakko- ja jälkilaskentaa sekä laskentaongelmia. Toinen teorialuku koostuu valvontajärjestelmän yleisistä malleista, sekä palautteen vaikutuksia yksilön suorituksiin ja suoritusten arvioinnista oppimiseen. Tutkielman empiirisessä osassa käydään läpi haastatteluiden pohjalta havaittuja ongel-makohtia case-yrityksen välittömien tuotekustannusten laskennassa. Tutkimustuloksena esitetään, että erojen analysoinnin edellytyksenä ovat toiminnanohjausjärjestelmään syötetyt oikeat tiedot, valvontajärjestelmän ylläpitäminen sekä palautteen antaminen. Tavoitteena uudella valvontajärjestelmällä on, että seurataan yksityiskohtaisemmin las-kentaerojen syitä, sekä pyritään välttämään näiden vaikutuksia tulevissa tuotekustannus-laskelmissa. Uuden valvontajärjestelmän uskotaan lisäävän työntekijöiden motivaatiota sekä kiinnostusta seurantaan.
Keywords: Tuotekohtainen ennakko- ja jälkilaskenta; välittömät kustannukset; lisäyslaskenta; valvonta; palaute; toiminta-analyyttinen tutkimus.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|