Analyytikkojen tulosennusteiden osuvuuteen vaikuttavat yrityksen ominaisuudet - Kokko, Petra (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia vaikuttavatko analysoitavien suomalaisten pörssiyritysten ominaisuudet suomalaisten sijoitusanalyytikkojen tulosennusteiden osuvuuteen ennustettaessa vuosien 1997-2001 tilinpäätöstuloksia. Yritysten ominaisuuksista tutkitaan koon, toimialan, iän, riskin ja tiedoittamisen avoimuuden sekä ennustettavan kalenterivuoden vaikutusta ennustevirheen suuruuteen. Tutkimuksessa käytetään kahta erilaista ennustevirhemittaria analyytikkojen konsensusennustevirheen laskemiseksi, ex post etumerkitöntä prosentuaalista virhettä sinällään ja markkina-arvolla skaalattuna. Sijoitusanalyytikkojen tulosennusteiden osuvuutta tarkastellaan laajemman informaation edun hypoteesin näkökulmasta. Sen mukaan analyytikkojen tulosennusteiden paremmuus verrattuna aikasarjamalleihin johtuu siitä, että heillä on käytettävissään enemmän informaatiota kuin historiallinen tilinpäätöksien aikasarja. Tutkimuksen otoksessa on 37 suomalaista pörssiyhtiötä. Analyytikkojen konsensusennusteet on kerätty Arvopaperi-lehdistä ja muu informaatio Helsingin pörssin toimittamista tietokannoista. Tilastollisena menetelmänä tutkimuksessa käytetään monimuuttujaregressioanalyysia. Saadut tulokset osoittavat ensinnäkin sen, että ennustevirheen vaihteluun vaikuttavat tekijät poikkeavat toisistaan ennustevirhemittareittain. Prosentuaalisen ennustevirheen regressiotuloksien mukaan yrityksen koko, riski, tiedoittamisen avoimuus ja ennustettava kalenterivuosi on tilastollisesti merkitseviä tekijöitä. Yrityksen koon kasvaessa ennustevirhe pienenee ja riskin ja tiedoittamisen avoimuuden kasvaessa ennustevirhe suurenee. Luotettavimpina pidetään markkina-arvolla skaalatun ennustevirheen regressiotuloksia, joiden mukaan ainoastaan toimiala 3, tiedoittamisen avoimuus ja vuosi 1998 eivät saaneet tilastollisesti merkitseviä kertoimia. Yrityksen koon kasvaessa ennusteet tulevat tarkemmiksi ja yrityksen iän ja riskin kasvaessa ennustevirhe kasvaa.
Keywords: Analyytikot; tulosennusteet; yrityksen ominaisuudet; monimuuttujaregressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|