"Sitten tapasin ihmisen, jonka kanssa olin samalla aaltopituudella." Tekstintutkimus ystävyydestä, parisuhteesta ja seksuaalisuudesta - Uusitalo, Minna (My University, 2008)
Syftet med denna avhandling är att undersöka hur vänskap, parförhållanden och sexualitet presenteras, namnges och beskrivs i veckotidningen Cosmopolitan som är avsedd för unga kvinnor. Dessutom undersöks hur många hela texter och delar av texter tar fram dessa fenomen samt metaforer och intertextualitet som kommer fram i textdelarna. Som material har jag använt mig av två Cosmopolitan tidningar från år 2005. Materialet har begränsats till delar av texter som berör vänskap, parförhållanden och sexualitet. Vid delning av texterna i mindre stycken samt i klassificeringen av texterna, har jag använt mig av Kontulas och Kosonens (1994) modell. I undersökning av metaforer har jag utgått från Lakoffs (1980) metaforteori. I analysen av innehållet framkom att största delen av hela och delar av texter skrevs om sexualitet. Största delen av textdelarna var av den typ som upplyste och gav regler för livet om de undersökta fenomenen. Fenomenen namngavs, presenterades och beskrevs både positivt och negativt. Teman som kom fram om vänskap var känsla, stöd, samhörighet och minnesvärd. Om parförhållandet lyftes fram teman såsom livet, värden, samhörighet, sex och problem. Teman som hörde ihop med sexualitet var stimulering, skyddad sex, risker, njutning, romantik och sexuella signaler. Cosmopolitan ger en vidsträckt bild av alla de tre fenomenen och presenterar dessa ur flera olika synvinklar. I tidningen användes få metaforer som syftade på vänskap, parförhållanden och sexualitet. Däremot användes metaforer när det skrivs om preventivmedel, när parförhållandet håller på att upphöra, hur man sköter om parförhållandet, sexuellt utseende samt den sexuella förändringen, som kan ske i människan. Metaforerna som användes om parförhållandet var av negativt slag. Sexualiteten togs fram lekfullt genom metaforerna. Metaforer användes inte i textdelarna om vänskap. I materialet fanns mest indirekta diskurser som intertextualitet. Som direkta diskurser användes texter av experter, enskilda personer, kända personer samt statistiker och undersökningar.
Keywords: diskurssi; sisällönanalyysi; nimeäminen; kuvaus; metafora; intertekstuaalisuus; ystävyys; parisuhde; seksuaalisuus; fi=Modern finska|