Sopimusperusteinen vahingonkorvausvastuu taloushallinnon asiantuntijapalveluissa : Sopimussuunnittelun ja riskienhallinnan näkökulma - Haavisto, Petra (My University, 2025)
Liiketoiminnassa sopimukset ovat keskeinen osa oikeudellista toimintaa. Ne määrittävät osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä luovat perustan osapuolten välisille suhteille. Sopimusriskien hallinta on erityisen tärkeää asiantuntijapalveluissa, joissa virheistä voi aiheutua merkittäviä taloudellisia vahinkoja. Sopimusperusteinen vahingonkorvausvastuu syntyy, kun osapuoli rikkoo sopimusta ja aiheuttaa toiselle vahinkoa. Suomessa vahingonkorvausvastuu jaetaan sopimussuhteessa aiheutuneeseen vahinkoon ja sopimuksen ulkopuoliseen vastuuseen. Sopimusvastuussa korvaus perustuu sopimuksen rikkomiseen, ja vahinkojen on oltava syy-yhteydessä rikkomukseen. Taloushallinnon asiantuntijapalveluissa korostuu asiantuntijavastuu, jossa keskeisiä ovat mm. huolellisuusvelvollisuus, lojaliteettivelvollisuus ja tiedonantovelvollisuus. Asiantuntijan on toimittava erityisellä huolellisuudella. Vastuusta vapautuakseen asiantuntijan on osoitettava toimineensa huolellisesti ja täyttäneensä kaikki velvollisuutensa. Lojaliteettiperiaate on olennainen osa sopimusoikeutta. Se velvoittaa sopimusosapuolet huomioimaan toistensa edut ja oikeudet kohtuullisella tavalla. Lojaliteettiperiaatteen rikkominen voi johtaa esimerkiksi vahingonkorvauksiin, sopimuksen irtisanomiseen tai ehtojen mukauttamiseen. Sopimussuunnittelu ja vastuunrajoitusehdot ovat tärkeitä välineitä riskienhallinnassa. Myös vastuuvakuutus on keskeinen keino riskienhallinnassa, sillä se kattaa mahdollisista virheistä aiheutuvia vahinkoja. Sopimusten selkeys ja yksityiskohtaisuus ovat erityisen tärkeitä asiantuntijapalveluissa, koska epäselvät ehdot voivat johtaa riitatilanteisiin, joissa tulkinta voi kääntyä sopimuksen laatijaa vastaan. Laadukas sopimusten hallinta ja asiantuntijan ammattitaito ovat olennaisia taloushallinnon palveluissa. Ne eivät ainoastaan vähennä riskejä ja mahdollisia taloudellisia seuraamuksia, vaan myös vahvistavat osapuolten välistä luottamusta ja pitkäjänteistä yhteistyötä.
Keywords: sopimukset; sopimusoikeus; vahingonkorvaus; vastuu; lainsäädäntö; riskienhallinta; vahingonkorvausvastuu; asiantuntijat; velvoiteoikeus; oikeudet; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|