Peruskoulun oppilaan koulupaikan osoittamisen oikeudelliset näkökulmat - Tuomola, Titta (My University, 2026)
Perusopetuksen oppilaiden koulupaikan osoittamisen taustalla on selkeä lainsäädäntö. Perusopetuslain 6.2 §:n mukaisesti kunta osoittaa oppilaalle lähikoulun. Perusopetus tulee järjestää niin, että oppilaiden koulumatkat ovat mahdollisimman turvalliset ja lyhyet (POL 6.1 §). Kunta voi itsehallintoon perustuen päättää oppilaaksi ottamisen periaatteet, joita lähikoulun osoittamisessa noudatetaan. Lähikoulun osoittamiseen vaikuttaa sekä yleisiä linjauksia (esimerkiksi oppilaan asuinpaikka), mutta siihen voi vaikuttaa myös esimerkiksi oppilaan yksilölliset oppimiseen, terveyteen ja toimintakykyyn vaikuttavat seikat. Opetuksen järjestäjä voi keskittää resursseja tarkoituksenmukaisesti niin, että joitakin tukitoimia tai palveluita kuten perusopetukseen valmistavaa opetusta, toisella kotimaisella kielellä järjestettävää opetusta tai vaativaa erityisopetusta voi olla käytettävissä vain osassa kouluista. Tällöin oppilaan yksilölliset tarpeet voivat vaikuttaa opetuksen järjestämispaikkaan. Lisäksi heikommassa asemassa olevien oppilaiden tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistämiseksi voi olla tarpeen toteuttaa yhdenvertaisuuslain 15.1 §:n mukaisia kohtuullisia mukautuksia tai muita positiivisen erityiskohtelun toimia. Oppilas voi myös hakeutua muuhun kuin kunnan osoittamaan lähikouluun. Tällöin kyseessä voi olla esimerkiksi painotettua opetusta tai joustavaa perusopetusta järjestävä koulu tai oppilaan muiden intressien mukaan valittu koulu. Tällöin opetuksen järjestäjä voi ottaa oppilaan kouluun sillä ehdolla, että oppilaan huoltaja vastaa oppilaan koulumatkojen järjestämisestä ja kustannuksista (POL 32.3 §). Myös toisesta kunnasta voidaan ottaa oppilaita kouluun mutta kunta voi myös päättää, että se järjestää opetusta ensisijaisesti oman kunnan asukkaille (POL 28.2 §). Oleellista on, että kaikkia kouluun hakevia kohdellaan tasavertaisesti. Ne oppilaat, joille kyseinen koulu on lähikoulu, voidaan asettaa etusijalle ja toissijaisia oppilaita voidaan ottaa jos opetusryhmissä on tilaa.
Keywords: perusopetus; koulut; oppilaat; peruskoulu; opetus; kunnat; inkluusio; yhdenvertaisuus; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|