YHDYSVALTOJEN TALOUDEN KAKSOISVAJEEN VAIKUTUKSET DOLLARIN ARVOON SEKÄ KORKOTASOON - Pikkarainen, Joonas (My University, 2006)
Kaksoisvaje tarkoittaa tilannetta, jossa maan talous kohtaa yhtä aikaa sekä budjettialijäämän että vaihtotaseen alijäämän. Yhdysvaltain taloudessa on ollut kaksoisvaje lähes 30 vuotta ja 2000-luvulla se on kasvanut huomattavan suureksi. 2000-luvulla on herännyt keskustelua siitä, voiko kaksoisvaje ajaa Yhdysvaltain talouden ja tätä kautta koko maailman talouden taantumaan. Näistä lähtökohdista tutkielmassa pyritään selvittämään kuinka Yhdysvaltain kaksoisvaje vaikuttaa Yhdysvaltain dollarin arvoon ja korkotasoon. Nämä tekijät on valittu, koska ne ovat monella tapaa talouden ytimessä ja niiden muutokset heijastuvat sekä yksityisten ihmisten, yritysten että Yhdysvaltain valtion talouteen. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan, kuinka hyvin vaihtotaseen alijäämä ja budjettialijäämä korreloivat toisiaan. Perinteisen teorian mukaan vaihtotaseen alijäämä ja budjettialijäämä liikkuvat yhtä aikaa ja samaan suuntaan. Kilpailevan ricardolaisen teorian mukaan rationaaliset agentit pystyvät ennustamaan alijäämien tulevaisuuden oikein ja näin ollen alijäämät eivät korreloi lainkaan. Teoria kaksoisvajeen vaikutuksista valuuttakurssiin toteaa kaksoisvajeen aiheuttavan valuutan devalvoitumisen, mutta devalvoitumisen määrä ja aikajänne saattaa vaihdella. Hallitsevan teorian mukaan kaksoisvajeen tulisi nostaa korkoja. Tutkimuksen aineisto alkaa vuodesta 1972 ja päättyy vuoteen 2005 ja kyseiselle aineistolle suoritetaan peruskorrelaatiotestit ja Granger-kausaalisuustestit sekä Chow´n testit. Tutkielman empiiristen tulosten mukaan vaihtotaseen alijäämä ja budjettialijäämä eivät korreloi keskenään. Tulos on vahva koko ajanjaksolla. Talouden ulkoisilla vajeilla ei ole juurikaan vaikutusta valuuttakurssiin, mutta kaksoisvaje saa aikaan lyhyellä aikavälillä korkotason nousun. Tämä puolestaan saattaa asettaa lyhyellä ajanvälillä huomattavia paineita Yhdysvaltain pahasti velkaantuneille kotitalouksille. Toisaalta pitkällä ajanjaksolla kaksoisvaje ei aseta paineita Yhdysvaltain taloudelle.
Keywords: Kaksoisvaje; budjettivaje; vaihtotaseen vaje; korkotaso; valuuttakurssi; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|