Muutosta aikaansaavat tapahtumat ja käännepisteet pienyrityksen kansainvälistymispolulla - Sankelo, Varpu (My University, 2006)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli kuvailla ja analysoida kansainvälistyvän pk-yrityksen toiminnassa muutosta aikaansaavat tapahtumat ja käännepisteet yrityksen kansainvälistymispolulla, sekä tutkia niiden vaikutukset yrityksen kansainvälisen toiminnan kehittymiseen. Vertailemalla eri yritysten käännepisteitä merkityksellisten tapahtumien tekniikkaa (critical incidents technique, CIT) hyväksi käyttäen pyrittiin muodostamaan käsitys siitä, onko yrityksen kansainvälistymisen taustalta löydettävissä pk-yrityksille yhteisiä tyypillisiä piirteitä vai ovatko polut ja käännepisteet jokaisen yrityksen kohdalla yksilöllisiä. Tutkimuksen kohteena oli viisi pääasiassa Etelä-Pohjanmaalla toimivaa hirsitalovalmistajaa, joiden kansainvälistymisen vaiheita ja käännepisteitä tutkittiin teemahaastattelun muodossa. Teoriapohjaksi valittiin kansainvälistymisen vaihemallit, joiden katsottiin soveltuvan hyvin pienten teollisten vientiyritysten kansainvälistymisen kuvaamiseen. Tutkimustulokset paljastivat kuitenkin, että suurin osa kohdeyrityksistä kuului ns. born global -yrityksiin, jotka heti syntymästään asti tai viimeistään kahden vuoden sisällä toimintansa aloittamisesta toimivat kansainvälisesti. Hirsitalovalmistajia voidaan pitää rohkeina ja innovatiivisina yrityksinä, joille viennin käynnistäminen jo elinkaaren alkuvaiheessa on mahdollista. Tutkimuksessa kävi ilmi, että pk-yrityksen kansainvälistymispolku noudattelee kaikissa viidessä yrityksessä samaa linjaa. Kansainvälistymään oli lähdetty jollain vientioperaatiomuodolla. Vientioperaation intensiivisyys ja ulkokomaisten yhteistyökumppaneiden määrä kuvasi yrityksen vientiosaamisen tasoa. Vähäisimmän vientikokemuksen omaava yritys operoi kotimaisten agenttien välistyksellä, kun taas kansainvälistymisessään edistyneemmät työskentelivät ulkomaisten maahantuojien tai suoraan loppuasiakkaan kanssa. Yrityksen kansainvälistymistä edistävä merkityksellinen tapahtuma liityi joko maksuliikenteeseen, henkilöstön vähyyteen, johdon taitamattomuuteen tai asenteisiin. Yhteinen piirre yrityksille oli negatiivisen tapahtuman kautta oppiminen, jolloin yritys kärsi taloudellisesti. Yritysten kohdalla voidaan puhua kokemuksen kautta oppimisesta.
Keywords: pk-yritys; kansainvälistyminen; yrityksen oppiminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|