Kuvajournalismin laadun kriteerit - Ström, Yvonne (My University, 2015)
Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, miten kuvajournalismin laatua luonnehditaan ja miten siitä tehdään mitattavaa. Mitattavuutta luodaan laatukriteereillä, joita esimerkiksi valokuvakilpailuissa käytetään. Tässä tutkimuksessa pohdin asiantuntijoiden ja ammattilaisten näkökulmasta näitä kriteereitä ja sitä, miten niitä kuvataan. Tutkimusaineistoni koostuu kuvajournalistisiin kuvakilpailuihin liittyvistä verkossa julkaistuista teksteistä ja ammattivalokuvaajien haastatteluista. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään suomalaisen Vuoden lehtikuva -kilpailun vuosien 2004–2013 lehtikuva- ja uutiskuvakategorioiden voittajakuvia, joista haastateltavat tekevät luonnehdinnan haastattelun yhteydessä. Tutkimusmenetelmä on laadullinen ja pohjautuu käsiteanalyysiin, semioottiseen kuva-analyysiin ja sisällönanalyysiin. Tutkimus on kolmivaiheinen. Aluksi selvitetään kilpailujen yhteydessä mainittuja kriteereitä, jonka jälkeen tarkastellaan ammattivalokuvaajien Vuoden lehtikuvakilpailun voittajakuvista esiin nostamia kriteereitä. Lopuksi käsitellään kolmen haastatellun ammattivalokuvaajan puhetta kuvajournalismin ja valokuvan laadusta. Tutkielman aineistosta ilmenee, että kuvajournalismilta ja lehtikuvalta odotetaan tiettyä tasoa, toisin sanoen laatua. Tutkimusaineiston perusteella tärkeimmiksi laadun kriteereiksi muodostuivat kuvan herättämät tunteet, tarinankerronta, kuvaajan tekniset taidot, kuvan estetiikka, uutisarvo ja viestintä. Tutkimuksessa esiin nousseet laatukriteerit voidaan jakaa subjektiivisiin ja objektiivisiin lausuntoihin, joista jälkimmäiset korostuivat. Kuvajournalismin laadun kriteerit ovat riippuvaisia katsojasta tai arvioijasta. Tutkimuksen perusteella kuvajournalismin laadun kriteerien painotukset vaihtelevat kuvan arvioijan ammattitaidon, näkemyksien, tunteiden ja reaktioiden perusteella. Kriteereihin vaikuttavat myös arvioijan kulttuurillinen tausta, yhteiskunnalliset asiat sekä ajankohtaisuus.
Keywords: kuvajournalismi; laatukriteeri; lehtikuva; semiotiikka; Vuoden lehtikuva -kilpailu; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|; fi=Digitaalinen media|en=Digital media|