Sota sanoitettuna : Totuuden ja turvallisuuden raja - Natri, Emmi (My University, 2025)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka Helsingin Sanomien Lasten uutisissa käsitellään Ukrainan sotaa. Tutkielman keskiössä on erityisesti se, miten uutisoinnissa tasapainotellaan realistisen informaation ja lasten emotionaalisen turvallisuuden välillä. Lapsilukijoiden näkökulma tekee aiheesta poikkeuksellisen, sillä lapsille suunnattu viestintä edellyttää usein monimutkaisten asioiden yksinkertaistamista, mutta samaan aikaan totuudenmukaisuuden säilyttämistä. Sodan uutisointi lapsille edellyttää myös emotionaalisesti rankkojen yksityiskohtien välttämistä tekstissä. Tutkimuskysymykseni on: Miten artikkelien sisällössä huomioidaan lapsilukijoiden ymmärrystaso, mutta myös emotionaalinen turvallisuus. Tutkielman aineisto koostuu keväällä 2022 julkaistuista Helsingin Sanomien Lasten uutisten artikkeleista, joissa keskitytään Ukrainan sotaan. Olen valinnut analyysiosioon kolme artikkelia, joissa käsitellään sotaa eri näkökulmista. Tutkimusmenetelmänä olen hyödyntänyt diskurssianalyysiä, jonka avulla olen tutkinut tekstien kieltä ja niiden merkityksiä. Diskurssianalyysin avulla olen tarkastellut, miten uutisoinnissa luodaan turvallinen ympäristö lapsille vaikeiden aiheiden käsittelemisessä. Tutkielmassa olen myös korostanut median vastuuta lasten tunne-elämän tukemisessa. Lapsille suunnattu sota-ajan uutisointi ei ole ainoastaan tiedonvälitystä, vaan se samalla muokkaa lasten ymmärrystä maailmasta ja sen tapahtumista. Lasten uutisten toimittajien lähestymistapa pyrkii lisäksi vahvistamaan lasten luottamista yhteiskunnallisiin instituutioihin, kuten mediaan sekä valtiollisiin toimijoihin, esimerkiksi Suomen hallitukseen. Lasten uutisilla lisäksi tavoitellaan lasten kriittisen ajattelun ja lukutaidon kehittämistä. Analyysin tulokset osoittivat, että sotauutiset voivat olla sekä informatiivisia että emotionaalisesti turvallisia.
Keywords: fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Viestintätieteiden kandidaattiohjelma|en=BA Programme in Communication Studies|