Potential of RFID technology in logistics - Case Metso Paper - - Alanen, Kyösti (My University, 2008)
Viime vuosina palveluliiketoiminnan merkitys ydinosaamista tukevana prosessina on kasvanut merkittävästi. Metso Paperin ydinosaamista on paperikoneiden valmistus mutta Service liiketoimintaan panostetaan vahvasti ja siltä odotetaan kasvua. Tällä osa-alueella logistiikalla ja etenkin materiaalin tunnistamisella on iso vaikutus prosessien tehokkuuteen. Viivakoodi on yleisesti ollut hallitseva automaattisen tunnistamisen menetelmä mutta sillä on omat rajoituksensa. RFID:llä nämä rajoitukset voidaan voittaa. Standardisoinnin sekä teknisen kehityksen ansiosta se on nopeasti noussut vaihtoehtoiseksi menetelmäksi tehostaa logistiikkaa. Siksi Metso Paper Service on nähnyt RFID tutkimuksen tarpeelliseksi. Tämän Pro Gradu tutkimuksen tarkoitus on selvittää voidaanko RFID:llä tehostaa Metso Paper Servicen nimettyjä prosesseja. Tavoitteena on tunnistaa ne prosessit joissa RFID:llä voitaisiin saavuttaa liiketoiminnallisia parannuksia ja kustannussäästöjä nykyiseen toimintamalliin verrattuna. Tutkimus on toteutettu haastattelemalla avainhenkilöitä teema kysymyksillä 8:sta toimeksiantajan nimeämästä prosessista. Haastattelun ja tilastollisen aineiston perusteella nykyiset toimintamallit ja materiaalin tunnistamiseen liittyvät oleelliset asiat on kuvattu prosessikarttoineen. Lisäksi teoriaosa esittelee RFID tekniikan pääosin tasolla, jonka käyttäjän on hyvä tietää. Tältä pohjalta on analysoitu pystytäänkö RFID:n avulla tehostamaan prosessin toimintaa. Tutkimuksessa havaittiin että useampi prosessi kehittyisi jollakin tavalla RFID:stä mutta toteutettavuus ja saavutettavan hyödyn määrä vaihtelevat. Kuitenkin yksi prosessi muodostui muita selvästi sopivammaksi. Tutkimuksen viimeisessä osassa on selvitetty RFID:n tarkemmat toiminnalliset sekä taloudelliset vaikutukset tähän prosessiin, niin tarkasti kuin se etukäteen on mahdollista. Lopputuloksena päädyttiin suosittelemaan RFID pilottiprojektia suomalaisten asiakkaiden kanssa.
Keywords: RFID; automaattinen tunnistaminen; prosessin tehostuminen; taloudellinen hyöty; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|