Tulossuunnittelu ja voitonjako konsernissa - Vallittu, Antti (My University, 2002)
Tutkielman teoriaosassa tavoitteena on ollut selvittää tulossuunnittelun keinoja, joita konserneilla on käytössään siirrettäessä konserniyhtiöiden tuottoja emoyhtiöön. Empiirisessä osassa on tutkittu yhtiön koon vaikutusta osingonjakoon ja sen määrään. Tutkielman teoriaosassa lähdeaineistona on käytetty laskentatoimen kirjallisuutta, alan kausijulkaisuja sekä useita kotimaisten suurten tilintarkastusyhteisöjen julkaisuja ja artikkeleita. Empiirisen osan tutkimusaineisto on kerätty Helsingin pörssin Hexgate-tietopalvelun kautta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin regressio- ja probit-analyysiä. Näillä tutkittiin osingonjaon ja sen määrän yhteyttä yhtiön kokoon, likvidisyyteen ja tuottoihin siten, että muuttujista muodostettiin kuusi erilaista mallia. Malleja vertaamalla saatiin selittävät muuttujat paremmuusjärjestykseen. Empiirisessä tutkimuksessa todettiin, että Helsingin pörssissä noteeretun yhtiön osingonjaolla tai sen määrällä ei ole yhteyttä yhtiön kokoon tai likvidisyyteen ja P/E-lukukin korreloi vain heikosti osingonjakoon.
Keywords: Konserni; emoyhtiö; osinko; konserniavustus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|