Vaasan kaupunginkirjaston Quria-kirjastojärjestelmässä olevien kuvailutietojen hyödyntäminen asiakaspalvelussa - Kokko, Maiju-Emilia (My University, 2024)
Tutkielman aiheena on analysoida Vaasan kaupunginkirjastossa käytettävän Quria-kirjastojärjestelmän kuvailutietoja. Tavoitteena on laatia visuaaliset mallit kuvailutiedoista ja niiden rakentumisesta eri kuvailutasoilla asiakaspalvelutyön tueksi. Mallit teen kaavakuvioiden avulla, joilla pyrin osoittamaan kuvailutietojen rakennetta eri kuvailutasoilla. Tutkielma on empiirinen tapaustutkimus, sillä menetelmänä hyödynnän pääasiallisesti laadullista tutkimusta saadakseni kokonaisvaltaisen ymmärryksen aiheesta. Käyttämäni aineisto pohjautuu ensisijaisesti Qurian-käyttäjän oppaaseen ja lisäaineistona hyödynnän kirjastojärjestelmästä otettuja kuvakaappauksia. Työn teoreettisena viitekehyksenä käytän mukaillen terminologisen alan kirjallisuutta kaavakuvioiden laatimisen yhteydessä, kirjastoalan kirjallisuutta aiheen taustoituksessa, sekä informaatioarkkitehtuuria koskevaa kirjallisuutta analysoidessani kirjastojärjestelmää kuvakaappauksien avulla. Tutkielmassa etenen kuvailemalla ensimmäiseksi tutkielman aiheen ja sisällön. Tämän jälkeen kiinnitän huomiota käytettävään teoriaan ja kirjastojärjestelmän esittelyyn, jonka jälkeen etenen aineiston keräämiseen. Aineiston kerään Qurian-käyttäjän oppaan avulla, josta poimin kuvailutasoihin liittyvät olennaiset termit Excel-taulukoihin, jotka löytyvät selitteineen tutkielman liiteosuudesta. Taulukkojen avulla koostan kaavakuvioita osoittaakseni kuvailutietojen rakentumisen eri kuvailutasoilla kirjastojärjestelmässä. Kokonaiset kaavakuviot kuvailutasoista löytyvät niin ikään tutkielman liiteosuudesta. Tutkielman lopussa teen johtopäätelmät aiheesta, analyysin avulla saaduista tuloksista, sekä havainnoista mitä tutkielman aikana olen tehnyt. Lopuksi nostan esille mitä tutkimuksia aiheesta voidaan tehdä vastaavaisuudessa. Tutkielman aikana kävi ilmi, että kuvailutietoja voi hyödyntää metadatan mahdollistaman navigoinnin avulla. Navigointi tehdään linkitysten avulla, joka mahdollistaa, että kuvailutiedosta voi siirtyä toiseen kuvailutietoon klikkausten avulla. Olennaista kuvailutasoilla oli kuvailutietojen periytyminen ylemmiltä tasoilta alemmille tasoille, sillä Quria hyödyntää hierarkkisia suhteita kuvailutasojen välillä. Tästä syystä kuvailutietoa on mahdollista täydentää ja monipuolistaa eri kuvailutasoilla. Kirjastojärjestelmän etu on metadatan monipuoliset hyödyntämismahdollisuudet ja navigoinnin helppous, mutta haasteena on, että kuvailutiedot ovat löydettävissä usean klikkauksen takaa. Tästä syystä kirjastojärjestelmän toimintaperiaate ja kuvailutasojen väliset erot täytyy ymmärtää, että kuvailutieto on mahdollista löytää ja hyödyntää asiakaspalvelutilanteissa onnistuneesti.
Keywords: kirjastot; kirjastoala; metadata; kirjastojärjestelmät; kuvailu; tiedonhaku; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Teknisen viestinnän maisteriohjelma|en=Master's Programme in Technical Communication|sv=Magisterprogrammet i teknisk kommunikation|