Miten Giffenin ja Veblenin hyödykkeet haastavat Marshallin kysynnän lakia : ja mitä ne paljastavat kulutuskäyttäytymisen sidonnaisuudesta tulotasoon ja sosiaaliseen asemaan - Rantalainen, Sara (My University, 2025)
Kuluttajan teoria tutkii kysyntää ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Kuluttajan teoria koostuu useista aksioomista, joiden avulla kuluttajan valintoja voidaan mallintaa johdonmukaisesti. Kun preferenssien aksioomat pätevät, hyödyn maksimointi on yhdenmukainen preferenssien mukaisen valinnan kanssa. Kysyntä kuvaa optimaalisen valinnan, hintojen ja tulojen välistä suhdetta. Kuluttajan teoriassa hinnan muutoksen aiheuttama kysynnän muutos määritellään substituutio- ja tulovaikutuksella, joiden summaa kutsutaan Slutskyn yhtälöksi. Marshallin kysynnän laki on keskeinen oletus kuluttajan teoriassa. Marshallin kysynnän lain mukaan hinnan ja kysynnän välinen suhde on aina käänteinen. Tästä huolimatta Marshallin kysynnän laille löytyy poikkeuksia, joista tässä tutkielmassa tarkastellaan kahta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten nämä poikkeukset haastavat Marshallin kysynnän lakia. Giffenin hyödyke on Marshallin kysynnän lain poikkeus, koska sen kysynnän hintajousto on positiivinen. Giffenin hyödyke on vahvasti inferiorinen välttämättömyyshyödyke, jonka kulutus vie suurimman osan kuluttajan budjetista, ja sille on tarjolla vähän substituutteja. Kun hyödyke on vahvasti inferiorinen, tulovaikutus voi olla tarpeeksi voimakas ylittääkseen substituutiovaikutuksen, jolloin ylöspäin kääntyvä kysyntäkäyrä on mahdollinen. Veblenin hyödyke on toinen Marshallin kysynnän lain poikkeus. Veblenin hyödyke pohjautuu näyttävän kulutuksen teoriaan, jonka mukaan kuluttajat kuluttavat sosiaalisesti näkyviä ylellisiä hyödykkeitä osoittaakseen omaa varallisuuttaan ja saavuttaakseen korkeampaa sosiaalista statusta. Näyttävän kulutuksen teorian mukaan Veblenin hyödykkeen hyöty määräytyy funktionaalisen hyödyn lisäksi hinnan signaloimasta maksukyvystä ja statuksesta. Tämä selittää Veblenin hyödykkeen kysynnän positiivisen hintajouston. Giffenin hyödyke ja Veblenin hyödyke esiintyvät ääripäiden olosuhteissa. Giffenin hyödyke esiintyy niukkuudessa ja Veblenin hyödyke varallisuudessa. Nämä Marshallin kysynnän lain poikkeukset paljastavat, että kulutuskäyttäytyminen voi olla sidoksissa taloudellisiin ja sosiaalisiin rakenteisiin, jotka muodostavat erilaisia kulutusmotiiveja ja rajoitteita. Tutkimuksen toisena tavoitteena on määritellä, mitä nämä hyödykkeet paljastavat kulutuskäyttäytymisen sidonnaisuudesta tulotasoon ja sosiaaliseen asemaan.
Keywords: kuluttajan teoria; kysyntä; hyödykkeet; niukkuus; ylellisyystavarat; kuluttajakäyttäytyminen; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|