TIEDOTTAMINEN ARVOPAPERIMARKKINOILLA: Yrityksen velvollisuus ja mahdollisuus kertoa tulevaisuudennäkymistään - Nevalainen, Riikka (My University, 2003)
Tutkielman aiheena on pörssiyhtiön tiedottaminen tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Aihetta tarkastellaan pörssiyhtiön näkökulmasta. Arvopaperimarkkinalain säännökset ja arvopaperipörssin ohjesääntö määrittävät pörssiyhtiön sijoitusviestinnän rajat. Yhtiön tulee tiedotuksessaan huomioida sekä lainsäädännön asettamat vaatimukset että markkinoiden tiedontarpeen. Arvopaperimarkkinat tarvitsevat tietoa yhtiöstä ja sen tulevaisuudennäkymistä voidakseen määrittää yhtiön arvopapereiden arvon. Arvopapereiden arvo määräytyy odotettavissa olevien kassavirtojen perusteella. Lainsäädännöllä ja itsesäätelyohjeilla on pyritty varmistamaan tiedon leviäminen markkinoille yhtäaikaisesti, välittömästi ja samansisältöisesti. Tiedonantovelvollisuus voidaan nähdä hintana yrityksen saamasta rahoituksesta ja tulevaisuudesta annetut ennusteet puolestaan edellytyksenä osakkeen arvonmääritykselle. Tutkimuksessa pyritään tarkastelemaan tiedonantovelvollisuuden sisältöä ja arvopaperimarkkinoiden toimintaa sekä niitä mahdollisuuksia, joita yrityksellä on kertoa tulevaisuuden kehitysnäkymistään. Tiedottamisessa otetaan huomioon sekä olennaisuuden periaate että hyvän tavan vastaisuuden kielto tarkasteltaessa sekä tiedonantovelvollisuuden alaan kuuluvia raportteja että yhtiön markkinointimateriaalia. Tarkoituksena on selvittää mitä yhtiön tulee ja mitä se voi kertoa tulevaisuudennäkymistään rikkomatta lainsäädännön asettamia rajoja ja toisaalta turvatakseen asemansa mielenkiintoisena sijoituskohteena.
Keywords: tiedonantovelvollisuus; pörssitiedottaminen; sijoittajaviestintä; ennusteet; fi=Talousoikeus|en=Business Law|