Lähettämön toiminnan kehittäminen - Tapaustutkimus mattoteollisuudesta - Ollila-Orava, Jonna (My University, 2010)
Työn tavoitteena oli selvittää case-yrityksen lähettämön toiminnan nykytila. Nykytilaa tarkasteltaessa arvioitiin lähettämön töiden sujuvuutta ja työssä ilmeneviä tehokkuutta haittaavia ongelmia. Ongelmat estävät tehokasta työskentelyä ja niillä on vaikutuksia lisäksi työntekijöiden viihtyvyyteen, toiminnan tehokkuuteen sekä asiakastyytyväisyyteen. Työn tarkoituksena oli pohtia miten lähettämön toimintaa voidaan edelleen kehittää. Tutkimusmenetelmänä käytettiin kvalitatiivisen tutkimuksen lajia, osallistuvaa havainnointia. Tutkimus suoritettiin lähettämön töitä seuraten. Havainnoinnin aikana hankittu aineisto sekä keskustelut yritysjohdon ja lähettämön työntekijöiden kanssa muodostavat tämän työn empiirisen osuuden. Teoriaosuudella tuodaan perusteluita ongelmien löytämiselle, mitä niistä saattaa pahimmillaan seurata sekä taustaa pohdituille vaihtoehdoille ongelmien korjaamiseen. Yrityksissä on nykyisin tärkeää tehokkuuden lisääminen, ylimääräisten toimintojen karsiminen, selkeiden materiaalivirtojen luominen, ylimääräisten välivarastojen poisto sekä henkilöstön merkityksen ymmärtäminen yrityksen toiminnan kehittämisessä. Aiheita teoriaosuudessa ovat mm. varaston ohjaus, materiaalin hallinta, sisäinen logistiikka, varastointi, varastotekniikka, varastotoiminnot ja nykytilan selvitys sekä työviihtyvyys ja −ergonomia Tämän työn tärkeimmät tulokset koskevat löydettyjä ongelmia, jotka jaettiin isompiin ja pienempiin ongelmiin ratkaisumahdollisuuksien toteutusten mukaan. Isoja ongelmia olivat viivakoodinlukuvaihe eli ”piippaus”, varastopaikkojen puutteelliset merkinnät, tiedon kulku, tuotteiden paikkojen sijainnit, töiden painopiste ja materiaalivirta sekä epäonnistuneet pakkaukset. Osa isoista ongelmista aiheutti myös pienempiä osa-ongelmia. Ongelmien ratkaisemiseksi yrityksessä tulee suunnitella lähettämöön tehokkaampi layout, sijoittaa tuotteet paremmille varastopaikoille menekin mukaisesti, tarkentaa varastopaikkojen merkintöjä sekä tehostaa käytössä olevia koneita ja tietojärjestelmiä.
Keywords: Lähettämö; sisäinen logistiikka; varastointi; toiminnan tehostaminen; työviihtyvyys; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|