Märkähiillon mahdollisuudet - Sirviö, Venla Elina (My University, 2023)
Biokaasureaktorin jälkeinen mädäte soveltuu märkähiillon syötteeksi, sillä HTC-reaktorissa käytetään kosteita syötteitä. Tämän diplomityön tavoitteena oli selvittää märkähiillon mahdollisuuksia laboratoriokokein sekä kirjallisuuskatsauksena. Laboratoriotyössä tutkittiin biokaasureaktorin jälkeistä mädätettä. Tästä mädätteestä mitattiin muun muassa kokonaistypen ja -fosforin määrä. Laboratoriotutkimuksissa kokonaisfosforin arvoksi saatiin 4,4 mg/l. COD-testille saatiin arvoksi noin 1800–1830 mg/l. Ammoniumin määräksi saatiin noin 510–753 mg/l. Fosfaatin määrä liuoksessa oli 9,0 mg/l. Tässä työssä saatuja laboratorioarvoja pitää seuraavaksi verrata HTC-reaktorin jälkeisen fraktioiden arvoihin, jotta saadaan tarkka käsitys siitä, mitä märkähiillossa tapahtuu. Märkähiillossa syntyvä HTC-hiili soveltuu poltettavaksi, mutta sen sisältämien ravinteiden vuoksi sillä on potentiaalia myös maanparannusaineeksi tulevaisuudessa. Tarvitaan pitkän aikavälin tutkimuksia ja seurantaa, jotta tiedetään, miten HTC-hiili toimisi käytännössä maanparannusaineena.
Keywords: märkähiilto; jätevesiliete; fi=Energiatekniikka|en=Energy Technology|; fi=Sähkö- ja energiatekniikan koulutusohjelma (DI)|en=Degree Programme in Electrical Engineering and Energy Technology|