Institutional complexity of public sector reform: conflicts and dynamics in local–regional cooperation - Rossi, Paula; Paananen, Henna; Jäntti, Anni; Jalonen, Harri; Haveri, Arto (Taylor & Francis, 2026)
Addressing public service reform through an integrated theoretical framework of institutional complexity, this article derives from the PAM literature related to conflicts in multi-level governance. Institutional complexity is employed to explore the dynamics of cooperation and the unintended and adverse consequences these dynamics have on the Finnish welfare service reform. A diverse set of data on local – regional cooperation between Finnish municipalities and well-being services counties (WSCs) was analysed using conflicts as an analytical tool. The results highlight context-sensitive dynamics that shape local – regional cooperation within multi-level governance systems and show how these dynamics influence the cooperating actors’ ability to foster value creation for local communities and their citizens.

Tämän artikkelin keskiössä ovat julkiset palvelureformit, joita tarkastellaan institutionaalisen kompleksisuuden teoreettisen viitekehyksen kautta. Tämä integroiva viitekehys kokoaa yhteen julkisen johtamisen ja hallinnan tieteenalan konflikteihin monitasoisissa palvelujärjestelmissä liittyvää tutkimusta. Tarkastelemme sote-uudistuksessa yhteistyötä tekevien toimijoiden välisen yhteistyön taustalla vaikuttavaa dynamiikkaa ja sen tahattomia seurauksia paikallisyhteisöille. Tutkimuksen aineistona on suomalaisten kuntien sekä hyvinvointialueiden välistä yhteistyötä käsittelevä monipuolinen haastattelu- sekä kyselyaineisto, joka on analysoitu käyttäen konflikteja analyyttisena työkaluna. Tulokset paljastavat paikallisten (kunnat) ja alueellisten (hyvinvointialueet) toimijoiden yhteistyön dynamiikan monitasoisissa hallintojärjestelmissä tuottaen uutta tietoa siitä, miten tämä dynamiikka vaikuttaa yhteistyössä toimivien toimijoiden mahdollisuuksiin edistää yhteisöpohjaisia tuloksia paikallisyhteisöille ja niiden kansalaisille luotuna arvona. Lopuksi tarkastelemme tuloksia institutionaalisen kompleksisuuden viitekehyksen kautta.
Keywords: Public sector reform; institutional complexity; conflicts; multi-level governance; cooperation; local communities; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|