Pk-yrityksen kasvupolut -Casetutkimus teollisen alan mikroyritysten kasvusta pk-yrityksiksi - Saarakkala, Matleena (My University, 2005)
Suomen yrityskannasta eniten on alle 10 työntekijän mikroyrityksiä, jollaisena moni yritys syntyy ja kuolee. Tämä koetaan ongelmaksi muun muassa työllistävyyden kannalta, koska tutkimusten mukaan yritykset alkavat rakenteellisesti työllistää merkittävästi vasta kasvaessaan pk-yritysten pienimmästä luokasta isommaksi. Tässä pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan mikroyrityksen kasvua pk-yritykseksi ja tavoitteena on luoda onnistuneen kasvun malli mikroyrityksestä pk-yritykseksi. Kasvua käsitellään kasvuhalun ja –kyvyn, kasvun esteiden ja riskien sekä kasvun hallinnan kautta. Tutkimusmenetelmänä on kvalitatiivinen casetutkimus, tiedon keruumenetelmänä ovat teemahaastattelut ja aineisto analysoidaan sisällön analyysillä. Tutkimusaineistona on kolme kasvanutta pk-yritystä. Tutkimustuloksissa tuli ilmi yrittäjän kasvumotivaation ja haastehakuisuuden sekä yrityksen hallitustyöskentelyn merkitys kasvulle. Yrityksen ympäristötekijöistä merkittäviksi kasvutekijöiksi nousivat toimiala ja liiketoimintamahdollisuus. Kasvuyrittäjä aistii liiketoimintamahdollisuuksia jatkuvasti ja tarttuu niihin rohkeasti. Kasvuyrityksessä taloudelliset edellytykset ja rahoitus ovat kunnossa. Kasvun esteinä koettiin markkinointiosaamisen sekä osaavan työvoiman puute, ja yhteiskunnalta toivotaan kasvua edistäviä toimia. Talouden hallinta on tärkein kasvun hallinnan osa-alue. Sisäisen kasvustrategian yrityksissä korostuu myös johtajuuden ja organisaation hallinta, mikä ei ulkoisen kasvustrategian yrityksessä tullut niin korostetusti esille.
Keywords: kasvu; pk-yritys; kasvumalli; kasvustrategia; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|