Tuotannon kustannusparametrit ja valmistuserän optimointi - Kiviranta, Jonne Kristian (My University, 2020)
Tuotannonohjaus on päivittäin tapahtuvaa toiminnan johtamista, jonka tavoitteena on varmistaa resurssien ja materiaalien riittävyys tuotannolle, jotta voidaan vastata asiakkaiden kysyntään ja ylläpitämään hyvä toimitusvarmuus. Haasteena on kysynnän vaihtelu, jolloin materiaaleja ja resursseja tarvitaan vaihtelevia määriä. Konkreettisinta tuotannonohjausta on tuotannon päivittäinen kuormittaminen. Vaihtelun ennustaminen tekee kuormittamisesta haastavaa, jolloin paras tapa on kehittää prosesseja entistä joustavimmiksi. Optimaalisella eräkoolla voidaan vaikuttaa tuotannon joustavuuteen, jolloin vaihtelevaan kysyntään reagoiminen helpottuu. Eräkokoon vaikuttavat tuotannon kustannukset, joita ovat esimerkiksi asetus- ja varastointikustannukset. Tuotteen hintaan vaikuttavat näiden lisäksi esimerkiksi työ- ja materiaalikustannukset, joiden päälle lasketaan vielä toiminnan muista kuluista aiheutuva yleiskustannuslisä. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää yhdessä toimeksiantoyrityksen kanssa heille optimaalinen eräkoko tuotannossa. Optimaalisen eräkoon selvittämiseksi on perehdyttävä yrityksen kustannusparametreihin ja mahdollisesti päivittää niitä. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu pääosin tuotannonohjauksen ja optimaalisen eräkoon teorian ympärille. Toiminnan kannalta optimaalista eräkokoa on tutkittu teollisuudessa läpi historian, joka luo tutkielmalle teoriapohjan. Lisäksi teoriaosuudessa käsitellään myös kustannuslaskentaa, jotta saadaan riittävä ymmärrys siitä, mistä rakentuu tuotteen hinta. Tutkielma on tapaustutkimus, jossa on tarkoitus kehittää toimeksiantoyrityksen toimintaa. Globaalisti kehittyvä ala pakottaa miettimään jatkuvasti keinoja toiminnan tehostamiseen. Tutkimusaineisto kerätään yrityksen toiminnanohjausjärjestelmistä ja dataa analysoidaan Excelin avulla. Analysoitu tulos pyritään esittämään mahdollisimman havainnollistavassa muodossa. Tutkielmassa todettiin, että tällä hetkellä yrityksen eräkoko käyttäytyy riittävän dynaamisesti, jos eräkoko on määritelty oikein. Eräkoon määrittely nimikkeille on tehty varastotavoitteita noudattaen. Tutkielmassa havaittiin, että eräkokoja on edelleen mahdollista päivittää taloudellisen eräkoon kaavan avulla. Kustannusparametrien päivityksen todettiin olevan hyvin haastavaa, mutta osasta parametreistä pystyttiin luomaan malli, jolla yleiskustannuslisää olisi mahdollista tarkentaa. Koska optimaalisen eräkoon kaava optimoi asetusten ja varastoinnin kustannuksia, todettiin asetusaikojen päivityksellä olevan konkreettisia vaikutuksia kaavalla laskettuun optimaaliseen eräkokoon. Dynaamisesti päivittyvän eräkoon mahdollistaminen vaatisi päivityksiä järjestelmiin, eikä sitä toteutettu tämän tutkielman yhteydessä.
Keywords: Tuotannonohjaus, kustannuslaskenta, tuotantokustannus, taloudellisuus; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; Master's Programme in Industrial Management