Active Management and fund performance in the Nordic markets: Evidence from recent crisis periods - Perasto , Joona (My University, 2026)
Tämä tutkielma tarkastelee aktiivisesti hoidettujen osakerahastojen suoriutumista pohjoismaisilla osakemarkkinoilla vuosina 2017–2024. Tutkimuksen pääasiallinen tavoite on selvittää, tarjoaako aito aktiivinen salkunhoito, mitattuna Active Share -luvulla, sijoittajille suojaa markkinakriisien aikana Gloden (2011) vakuutushypoteesin mukaisesti. Aineisto koostuu pohjoismaisista osakerahastoista, ja empiirinen analyysi toteutetaan kiinteiden vaikutusten paneelidatamallilla (fixed effects). Systemaattisten riskitekijöiden, kuten koon, arvon ja momentumin kontrolloimiseksi tutkimuksessa hyödynnetään Carhartin nelifaktorimallia. Tutkimustulokset osoittavat, että normaaleissa markkinaolosuhteissa korkean Active Share -luvun rahastot eivät keskimäärin tuota tilastollisesti merkittävää riskikorjattua ylituottoa kulujen ja riskifaktorien huomioimisen jälkeen. Äkillisen pelko- ja likviditeettishokin, kuten kevään 2020 koronakriisin aikana, aito osakepoiminta kuitenkin toimi tehokkaana suojana. Vaikka rahastot kärsivät absoluuttisia tappioita pienyhtiöpainotuksensa vuoksi, aidot aktiiviset salkunhoitajat kykenivät tuottamaan merkittävää riskikorjattua alphaa. Sen sijaan vuoden 2022 kriisin aikana aktiivinen salkunhoito ei tarjonnut vastaavaa suojaa, eikä osakepoiminta kyennyt lieventämään markkinashokkia. Lisäksi tutkimus antaa viitteitä salkunhoitajien käyttäytymisen muutoksesta: koronapaniikin aikana oli havaittavissa suuntaus, jossa aktiivista riskiä pyrittiin alentamaan hakeutumalla lähemmäs vertailuindeksiä. This thesis examines the performance of actively managed equity funds in the Nordic stock markets between 2017 and 2024. The main objective of the study is to investigate whether true active management, measured by Active Share, provides investors with downside protec-tion during market crises consistent with Glode’s (2011) insurance hypothesis. The dataset consists of Nordic equity funds. The empirical analysis is conducted using a fixed-effects panel data model. The study employs the Carhart four-factor model to control systematic risk-factors (Size, value and momentum).In normal market conditions, high Active Share funds do not on average generate statistically significant risk-adjusted excess returns. During a sudden fear and liquidity shock, such as the COVID-19 crisis in the spring of 2020, high Active Share provided protection. Although the funds suffered absolute losses due to their small-cap tilt, truly active managers were able to generate significant risk-adjusted alpha. In contrast, during the 2022 crisis, active management did not offer similar protection, and stock picking failed to mitigate the market shock. The study provides evidence of a shift in manager behavior: during the COVID-19 panic, there was a tendency among managers to reduce active risk by moving closer to their benchmark indices
Keywords: COVID-19; security market; risk management; investors; Nordic countries; finance; crisis management; funds (organisations); pandemics; shares; index funds; indeksirahastot; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance