Tilinpäätöksen laatu laskentatoimen asiantuntijoiden omasta näkökulmasta - Jussila, Tuomo (My University, 2025)
Tilinpäätös on pohjimmiltaan luottamuksen ja päätöksenteon perusta toimialasta riippumatta. Sen laatuun vaikuttavat sekä tekijän omat ominaisuudet että eettiset näkökohdat. Aikaisemmissa tutkimuksissa tilinpäätökseen liitettyä laatua on tutkittu suurelta osin virallisten säännösten tai etiikasta eriävien kokonaisuuksien avulla. Tutkimusaukko on olemassa erityisesti sen ymmärtämisessä, miten laskentatoimen asiantuntijat itse määrittelevät ja kokevat tilinpäätökseen liitetyn laadun osana omaa eettistä toimintaansa. Tässä tutkielmassa selvitetään, miten laskentatoimen asiantuntijat kokevat tilinpäätöksen laadun ja miten eettiset periaatteet vaikuttavat heidän päätöksentekoprosesseihinsa. Tutkimus perustuu seitsemään puolistrukturoituun teemahaastatteluun, jotka toteutettiin suuressa suomalaisessa organisaatiossa työskenteleville laskentatoimen asiantuntijoille. Kvalitatiivisen sisällönanalyysin avulla saadut tulokset osoittavat, että laskentatoimen asiantuntijat kokevat tilinpäätöksen laadun tärkeäksi ja muodostuvan useista keskeisistä ominaisuuksista: oikean ja riittävän kuvan antamisesta, ymmärrettävyydestä, olennaisuudesta, vertailukelpoisuudesta ja yhteistyöstä asiakasyrityksien kanssa. Yksi tutkimuksen keskeisistä havainnoista oli se, että laskentatoimen asiantuntijat kokevat tilinpäätökseen liittyvän laadun sisältösidonnaisena ja eettisesti perusteltuna prosessina. Eettiset periaatteet kuten rehellisyys, avoimuus, objektiivisuus ja vastuullisuus koettiin ratkaisevan tärkeinä taloudellisten tietojen eheyden ylläpitämisessä. Tutkimuksessa paljastui myös se, että eettiset painetilanteet aiheuttavat useasti ristiriitaisuuksia vaikeissa tilinpäätöskirjauksissa. Tällaisissa tapauksissa laskentatoimen asiantuntijat kertoivat luottavansa asiakasyritykseen, riittävään dokumentointiin, viestinnän kehittämiseen ja tilintarkastuksen laatuun. Tutkimus osoitti myös yksiselitteisesti, että kommunikaatiota on kehitettävä tilinpäätöksen laadun yhteydessä kaikilla tasoilla. Lisäksi organisaation eettinen kulttuuri koettiin tärkeäksi, mutta ristiriitaiseksi laadun tekijäksi. Ristiriitaisuuksia laadun kokemiseen aiheuttivat myös vertailukohdat ja tekoälyn käyttäminen. Tutkimus täydentää akateemista kirjallisuutta tarjoamalla käytännönläheisen ja eettisesti kattavan käsityksen tilinpäätökseen liittyvästä laadusta. Tutkimuksen on tarkoitus laajentaa säännösten ja käytännön näkemyksien välistä syvyyttä ja osoittaa, että laskentatoimen asiantuntijat kokevat ja soveltavat aktiivisesti omia eettisiä periaatteita laatuun liittyen. Tulokset ovat merkityksellisiä myös sääntelyviranomaisille, organisaatioille ja asiakasyritysjohdolle, sillä ne korostavat etenkin kommunikaation kehittämistä eettisissä ristiriitatilanteissa.
Keywords: tilinpäätös; etiikka; laskentatoimi; laatu; asiantuntijat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|