Ulkomaalaisomistuksen vaikutus suomalaisosakkeiden arvon kehitykseen vuosina 1994−2000 - Tolonen, Jani (My University, 2002)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten ulkomaalaisomistus on vaikuttanut yrityksen osakekurssin arvoon. Tutkimuksessa selvitettiin, poikkeaako ulkomaisen sijoittajan yleinen arvostus suomalaiseen osakkeeseen verrattuna suomalaiseen sijoittajaan. Tutkimusaineisto koostui Helsingin Arvopaperipörssissä julkisesti noteerattujen yritysten osakekursseista vuosina 1994−2000. Aineiston käsittelyssä käytettiin lineaarista regressiomallia. Tutkimusten perusteella voidaan melko suurella todennäköisyydellä todeta, että Helsingin Arvopaperipörssissä listattujen yritysten osakkeiden arvon ja ulkomaalaisomistuksen kehityksen välillä on vähintään heikko ja paikoin jopa voimakas positiivinen riippuvuus. Ulkomaalaisomistuksen muutoksen vaikutus oli yhtä vahvaa tutkimuksen molemmilla jaksoilla. Tutkimuksessa ei saatu tukea hypoteesille, että suurempi ulkomaalaisomistus korreloisi voimakkaammin kuin pienempi omistus.
Keywords: Ulkomaalaisomistus; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|