Regiimiteoreettinen näkökulma kuntien päästökompensaatioon : yksityiset metsänomistajat kestävyystoimijoina - Kesonen, Roosa (My University, 2023)
Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi suurin osa suomalaisista kunnista on asettanut ilmasto- ja hiilineutraaliustavoitteita, joiden toteuttaminen tulee vaatimaan päästökompensointia. Edelläkävijäkunnat etsivät jo ratkaisuja kompensaatioiden toteuttamiseksi. Yhtenä edelläkävijäkunnista Lahden kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025. Kaupungin kompensaatiotoimenpiteet on aloitettu, mutta suurin osa hiilineutraaliustavoitteen kompensoinnista on vielä avoinna. Lahti omistaa vain pienen osan maantieteellisen alueensa metsistä, joten yksityiset metsänomistajat ovat avainasemassa hiilineutraaliustavoitteen toteutumisessa. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan yksityisten metsänomistajien roolia kunnan ilmastotyössä päästökompensaatioiden näkökulmasta sekä tutkitaan kaupungin ja yksityisten metsänomistajien välistä yhteistyötä. Tutkielman tavoitteena on tuottaa uutta tietoa kestävyystoimijuudesta ja yhteistyöstä kompensaatiotutkimuksen kontekstissa sekä tukea Lahden tavoitetta kehittää paikallista päästökompensaatiotoimintaa. Yksityisten metsänomistajien toimijuuteen perehdytään kestävyystoimijuuden käsitteen kautta, ja toimijoiden välistä yhteistyötä tutkitaan regiimiteorian avulla. Aihetta tarkastellaan Lahden kaupunkiin kohdistuvan tapaustutkimuksen kautta, jossa pääasiallisen aineiston muodostavat yksityisille metsänomistajille kesällä 2022 toteutetut teemahaastattelut. Aineistoa analysoidaan aineistolähtöisesti tutkielman teoriakehikon näkökulmasta. Kokonaisuudessaan tutkielma tuo kestävyystoimijuuden ja regiimiteoreettisen yhteistyön näkökulmaa kompensaatiokeskusteluun. Tutkimuksen perusteella yksityisillä metsäomistajilla on merkittävä rooli paikallisessa ilmastotyössä päästökompensaatioiden näkökulmasta. Yksityiset metsänomistajat ja Lahden kaupunki ovat kuitenkin tutkimushetkellä etäällä toisistaan eikä ilmastotyöhön liittyvää yhteistyötä ole rakennettu. Yksityiset metsänomistajat eivät koe nykytilanteessa olevansa osa sitä kokonaisuutta, jota julkisin toimin pyritään edistämään. Kestävyystoimijuuden vahvistamiseksi yksityisten metsänomistajien kestävyysmotivaatio tulisi saattaa toimimaan yhteen yhteiskunnallisen ohjauksen kanssa. Tutkielmassa on sovellettu regiimiteoriaa uudella tavalla, minkä tuloksena nousee esiin kestävyysregiimin aineksia. Kestävyysregiimin syntyminen ei ole edellytys yhteistyön toteuttamiselle, mutta se tarjoaa kehikon analysoida yhteistyötä ja löytää keinoja sen rakentamiseen. Kehikon ja analyysin avulla tutkielmassa esitetään käytännön edellytyksiä Lahden kaupungin kehitystyölle. Lopulta Lahden paikallisen kompensaatiotoiminnan toteuttamiselle yhteistyössä yksityisten metsänomistajien kanssa on nähtävissä selvää potentiaalia.
Keywords: yhteistyö; kunnat; Lahti; yksityismetsät; hiilineutraalius; toimijuus; päästökompensaatio; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|