Käsitteet kriisissä? Katsauksessa kriisinhallinnan eräät suomenkieliset käsitteet, määritelmät, niiden suhteet ja kansainväliset vastineet - Niskanen, Ville-Pekka (Suomen rauhantutkimusyhdistys ry, 2025)
Tämä katsausartikkeli tarkastelee kriisin, kriisinhallinnan, kriisijohtamisen, kriisijohtajuuden, yhteistoiminnallisen kriisinhallinnan ja kokonaisturvallisuuden käsitteiden määritelmiä suomenkielisissä sanastoissa ja näiden joitakin Euroopan unionin (EU) ja Naton sekä kansainvälisen tieteellisen kirjallisuuden määritelmiä. Katsaus vastaa kahteen tutkimuskysymykseen: 1) Kuinka valitut kriisinhallintaan liittyvät suomenkieliset käsitteet suhteutuvat EU:n, Naton ja kansainvälisen tieteellisen kirjallisuuden ymmärryksiin käsitteistä? 2) Kuinka tarkasteltujen käsitteiden suhteita olisi mahdollista hahmottaa? Lopputuloksena esitellään kaksi käsitekarttaa, jotka avaavat käsitteiden mahdollisia merkityksiä, yhtäläisyyksiä sekä eroja.
Keywords: kriisinhallinta; kokonaisturvallisuus; kriisi; poikkeusolot; häiriötilanne; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|