Johtajuus virtuaalitiimeissä -Erityistarkastelussa Sonera Oyj - Rintala, Kati (My University, 2006)
Kilpailun kiristyessä ja markkinoiden laajentuessa perinteiset kilpailuvoimat eivät enää riitä yrityksille. Tärkein menestystekijä yrityksille on kyky käyttää kaikkien työntekijöidensä taidot ja osaaminen tehokkaasti hyväkseen. Yhdessä työskentely ja tuloksen teko ei ole enää kiinni työntekijöiden fyysisestä sijainnista, vaan entistä enemmän tiimien jäsenet toimivat useilla eri paikkakunnilla. Tässä tutkimuksessa keskitytään tutkimaan, mitä erityispiirteitä liittyy virtuaalitiimin johtamiseen. Johtamistapaa tarkastellaan esimiehen omasta näkökulmasta käsin. Teoriaosuudessa tutustutaan ensin erilaisiin tiimityyppeihin ja niiden kautta erityisesti virtuaalitiimin toimintaan. Myös johtajuutta ja sen määritelmiä käsitellään ensin yleisellä tasolla ja sitten tiimijohtajuuden kautta tutustutaan virtuaalitiimien johtamiseen. Keskeisiä käsitteitä ovat tiimi, virtuaalitiimi, johtaminen ja virtuaalitiimien johtaminen. Empiriaosuus on kvalitatiivinen tutkimus, jossa tiedon keräysmuotona on teemahaastattelu. Haastattelut tehtiin viidelle Sonera Oyj:n esimiehille, joiden tiimit sijaitsivat Suomessa useammalla eri paikkakunnalla. Haastattelun apuna käytettiin Yuklin 14 kohtaista käyttäytymiskategoriaa. Tutkimuksessa tuli esille kommunikoinnin ja tiedonkulun tärkeys toimittaessa virtuaalitiimissä. Esimiehet kaipasivat epävirallista seurustelua ja yhteydenpitoa tiimiläistensä kanssa. Tämän puuttuminen koettiin suurimmaksi virtuaalitiimissä toimimisen haitaksi. Myös synergiaedun vaikeampi saavuttaminen nousi tutkimuksessa esille. Esimiesten tuli antaa alaisilleen valmiudet ja valtuutus itsenäiseen työskentelyyn sekä kannustaa heitä siinä. Myös palautteen antaminen koettiin tärkeäksi. Organisaation tuki ja yhteiset toimintatavat auttoivat virtuaalitiimissä toimimisen onnistumiseen.
Keywords: Virtuaalitiimi; tiimijohtajuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|