TYÖMOTIVAATION JA HENKISEN TYÖHYVINVOINNIN YHTEYS : Työntekijöiden kokemuksia ja tulkintoja työmotivaatiosta ja henkisestä työhyvinvoinnista - Suurhasko, Erica (My University, 2020)
____________________________________________________________________ VAASAN YLIOPISTO Johtamisen yksikkö Tekijä: Erica Suurhasko Tutkielman nimi: Työmotivaation ja henkisen työhyvinvoinnin yhteys, Työntekijöiden kokemuksia ja tulkintoja työmotivaatiosta ja henkisestä työhyvinvoinnista Ohjaaja: Riitta Viitala Tutkinto: Kauppatieteiden maisteri Koulutusohjelma: Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma Aloitusvuosi: 2014 Valmistumisvuosi: 2020 Sivumäärä: 89 TIIVISTELMÄ Tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisena haastatellut työntekijät kokevat työmotivaation ja henkisen työhyvinvoinnin yhteyden toisiinsa ja miten he tätä yhteyttä sanoittavat. Tutkimus on tehty yhteistyössä tutkimuksen case-yrityksen kanssa, ja haastatteluihin osallistui case-yrityksen tuotannon kokoonpanossa ja testauksessa työskenteleviä työntekijöitä. Tutkimustulokset perustuvat heidän haastatteluissa esiin tuomiin näkemyksiin, kokemuksiin ja ymmärrykseen. Tutkimuksen teoriaosassa käsiteltiin työmotivaation käsitettä ulkoisen ja sisäisen motivaation näkökulmista ja esiteltiin motivaatioteorioista Maslow`n tarvehierarkia ja Herzbergin kaksifaktoriteoria. Tutkimuksen toista teoreettista viitekehystä, henkistä työhyvinvointia, käsiteltiin henkiseen työhyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden kautta ja esiteltiin työn vaatimusten ja työn voimavarojen malli. Muuttuvassa työelämässä motivoituneet ja hyvinvoivat työntekijät ovat nousseet keskiöön yrityksen menestyksen kannalta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys työmotivaatiosta ja henkisestä työhyvinvoinnista muodostettiin pääasiassa vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden pohjalta. Tutkimuksen empiirinen osa toteutettiin laadullisella tutkimusmenetelmällä. Aineisto kerättiin 19 teemahaastattelussa ja tuloksia analysoitiin sisällön analyysillä. Tutkimuksessa ilmeni, että työmotivaatio ja henkinen työhyvinvointi muodostuvat työntekijöiden mielestä pitkälti samoista tekijöistä. Työmotivaatiolla ja henkisellä työhyvinvoinnilla koettiin myös selkeästi olevan yhteys toisiinsa, vain muutama henkilö osasi selittää yhteyden luonnetta tarkemmin. Yhteyden koettiin kuitenkin olevan vahvempi nimenomaan niin, että henkinen työhyvinvointi vaikuttaa enemmän työmotivaatioon kuin työmotivaatio henkiseen työhyvinvointiin eli toisin sanoen henkinen työhyvinvointi luo pohjan myös työmotivaation kokemukselle. ______________________________________________________________________ AVAINSANAT: työmotivaatio, henkinen työhyvinvointi
Keywords: työmotivaatio työhyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|