”En hopplös kombination?” Humor som stil i sex av Povel Ramels dikter - Niemikorpi, Mikko (My University, 2008)
Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, miten humoristinen tyyli syntyy luovan yksilön lyriikassa. Analysoin kuutta ruotsalaisen viihdetaiteilija Povel Ramelin kirjoittamaa runoa, joista useimmat hän on myös säveltänyt lauluiksi. Tarkastelen tekstien huumoria kolmesta eri näkökulmasta. Ensiksi tutkin jokaisen runon ulkoista muotoa. Sitten tarkastelen tekstien usein paradoksaalista kuvakieltä lauseiden tasolla. Lopuksi nostan esiin myös yksittäisiä sanoja ja ilmauksia, jotka ovat lyyrikon tyylin luojina merkittäviä. Tutkimusmetodini on puhtaasti kvalitatiivinen. Vertailen myös analysoimiani runoja toisiinsa. Teoreettisena lähtökohtana tutkimukselle on ajatus, että jonkin ilmiön koomisena tai humoristisena näkemiseen sisältyy aina mielivaltainen arvoarvostelma. Toisin sanoen mikä tahansa inhimillinen toiminta voidaan saattaa humoristiseen valoon. Pelkkä näkökulman muutos ei kuitenkaan riitä humoristisen vaikutelman luomiseksi. Tarvitaan myös osuvaa ja sopivaa tyyliä, jotta humoristiseksi tarkoitettu ilmaus tai teksti ei jää pelkäksi pahansuovaksi ilkeilyksi. Analyysini osoittaa, että runo tekstimuotona tarjoaa monia keinoja humoristiseen ilmaisuun. Povel Ramelin humoristisessa tyylissä korostuu muun muassa riimeillä leikittely ja liioittelu. Tähän yhdistyvät omasepitteiset yhdyssanat ja monimieliset ilmaisut. Kaikkia analysoimiani runoja leimaavat yllättävät vastakkaisuudet ja näkökulman muutokset. Tulosten perusteella voi päätellä, että humoristinen tyyli syntyy ennen kaikkea jännitteiden avulla, kun näennäisesti yhteen kuulumattomia asioita yhdistetään uudella, harmoniaa luovalla tavalla. Osaavissa käsissä runomuoto näyttää sopivan tähän tehtävään erinomaisesti.
Keywords: dikt; humor; kontraster; Povel Ramel; stil; fi=Ruotsin kieli|en=Swedish language|